Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια ζητούν καθηγητές του Παντείου

Ολοένα και περισσότεροι καθηγητές, από διάφορα πανεπιστήμια, εκδίδουν ανακοινώσεις ή διακινούν ηλεκτρονικά κείμενα και συγκεντρώνουν υπογραφές με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών, προκειμένου να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια.

Μετά τους καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου, του Πολυτεχνείου, του Γεωπονικού, της συγκλήτου του Αριστοτέλειου και η Ανεξάρτητη Κίνηση του Πάντειου Πανεπιστημίου, υποστηρίζει με ανακοίνωση της ότι «τα πανεπιστήμια πρέπει να ανοίξουν και να μείνουν ΑΝΟΙΧΤΑ, με πλήρεις ακαδημαϊκές λειτουργίες» καθώς «η πρόκληση ενός νέου μακρού κύκλου ταραχών, θα απαξιώσει ακόμα περισσότερο το Δημόσιο Πανεπιστήμιο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη εθνική και κοινωνική συγκυρία».

Οι καθηγητές που ανήκουν στη συγκεκριμένη Κίνηση, επισημαίνουν ότι δεν εκτιμούν όλοι οι καθηγητές με τον ίδιο τρόπο το νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, διαφωνούν ή συμφωνούν ή είναι επιφυλακτικοί, ωστόσο επισημαίνουν ότι «η προηγούμενη κατάσταση των ΑΕΙ οδηγούσε σε πραγματική παρακμή» και εκτιμούν ότι «το νέο θεσμικό πλαίσιο θα έχει διάρκεια και θα διαμορφώσει τη νέα δυναμική του ελληνικού πανεπιστήμιου».

'Ετσι, η Ανεξάρτητη Κίνηση πιστεύει ότι οι πανεπιστημιακοί έχουν τώρα την ευθύνη για «την ουσιαστική αξιοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου, τη βελτίωσή του, την πρόληψη ενδεχόμενων λαθών και προβλημάτων που μπορούν να προκύψουν» και σημειώνει ότι «η συλλήβδην απόρριψη και η άρνηση της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας οδηγεί σε αδιέξοδο».

Εξάλλου, όπως τονίζουν, η αντισυνταγματικότητα ή όχι του νόμου κρίνεται στα δικαστήρια, ενώ οι όποιες αδυναμίες του νέου νομικού πλαισίου θα κριθούν στην πορεία της εφαρμογής του. «Για τούτο όμως είναι απαραίτητο να πυκνώσουν, η ανταλλαγή απόψεων, οι ζυμώσεις και οι προτάσεις για τη νέα στρατηγική των ΑΕΙ και του Πάντειου ειδικότερα. Και για να γίνει αυτό υπάρχουν δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι τα πανεπιστήμια να μείνουν ανοιχτά. Η δεύτερη είναι να βρούμε νέες μορφές διαλόγου που θα ξεπερνούν τα αδιέξοδα ενός από καιρό ξεθυμασμένου "συνδικαλισμού"».

ΑΠΕ

Η "Καθημερινή" ή δεν το είδε το θέμα με την Στατιστική Υπηρεσία ή το έφαγε η μαρμάγκα!

Το θέμα της στατιστικής υπηρεσίας και της καταγγελόμενης δημιουργίας τεχνητού ελλέιματος κάνει τζιζ!
Παρόλα αυτά τα περισσότερα ΜΜΕ αναγκαστήκανε να το "παίξουν" ακόμη και αν το πέρασαν στα ψιλά.
Εντύπωση μου έκανε σήμερα το πρωί που έμπαινα στις ιστοσελίδες των εφημερίδων για να ενημερωθώ πως μια μεγάλη και με ιστορία εφημερίδα το "ξέχασε". Έψαξα από εδώ, έψαξα από εκεί...ΤΙΠΟΤΑ!
Σε άλλη περίπτωση δεν θα έμπαινα στην διαδικασία να ασχοληθώ καν, αλλά τέτοιους καιρούς και με αυτά που συμβαίνουν στην χώρα το να "ξεχνιέται" ένα τέτοιο θέμα, είναι σημαντικό έως και πολιτικά ανάγλητο. Αν γινόταν σε μια τοπική η περιφερειακή εφημερίδα θα ήταν λογικό αλλά σε μια εφημερίδα με δεκάδες δημοσιογράφους και βαριά ιστορία...σημαίνει ΜΑΡΜΑΓΚΑ!


Επεξήγηση της λέξης Μαρμάγκα

μαρμάγκα θηλυκό

Εκφράσεις

  • τον έφαγε η μαρμάγκα: για κάποιον/κάτι που εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει ίχνη
 

Τη Δευτέρα η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ

Τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Με την έναρξη της γεώτρησης η Λευκωσία θα προχωρήσει στον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για άλλα οικόπεδα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως αναφέρει «Ο Φιλελεύθερος».

Πάνω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία θα ερευνήσει, βρίσκεται η πλατφόρμα «Όμηρος» της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy (Noble Homer Ferrington).

Το πρωί του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική πτήση του ελικοπτέρου από το λιμάνι Λεμεσού προς την πλατφόρμα της Noble Energy, που έχει εγκατασταθεί στο οικόπεδο 12.

Στην πτήση θα συμμετάσχουν μόνο τρεις πιλότοι, δύο Αμερικανοί και ένας Ισραηλινός. Την Παρασκευή έγινε ο τελικός έλεγχος των εγκαταστάσεων του ελικοδρομίου, που λειτουργεί στο λιμάνι για τη διαδικασία εξυπηρέτησης της πλατφόρμας.

Το ελικόπτερο, τύπου Bell 412, θα μεταφέρει καθημερινά περίπου 30 άτομα, από και προς την πλατφόρμα. Εξάλλου, πλοία θα μεταφέρουν εξοπλισμό και τρόφιμα, ενώ εάν κριθεί αναγκαίο θα μεταφέρεται και προσωπικό.

Στην περιοχή, όπου βρίσκεται η πλατφόρμα, εντοπίστηκαν την Παρασκευή να περιπολούν τουρκικά πολεμικά σκάφη. Οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας παρακολουθούν στενά την κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες μελέτες των ειδικών της αμερικανικής εταιρείας θα αφορούν στον καθορισμό του σημείου όπου θα τρυπήσει το γεωτρύπανο της Noble Energy. Αρχικά, θα γεμίσουν οι δεξαμενές της πλατφόρμας με νερό, προκειμένου να σταθεροποιηθεί στη θάλασσα, με τη βοήθεια και του πλοίου που τη συνοδεύει. Η μεταφορά του προσωπικού αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα.

Σε πρώτο στάδιο το γεωτρύπανο θα τρυπήσει στο οικόπεδο 12 σε βάθος 1700 μέτρων.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ενημέρωσε τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων για το θέμα των γεωτρήσεων και τις απειλές της Άγκυρας.

«Έγνοια όλων είναι, μέσα από πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες, να θωρακιστεί το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά και να εκμεταλλεύεται το φυσικό της πλούτου, είτε αυτός βρίσκεται κάτω από το υπέδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα. Ενημερώθηκαν ασφαλώς και οι πολιτικές δυνάμεις για τις διάφορες ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και έγινε μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση εκτιμά πως από τους μέχρι τώρα χειρισμούς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια απρόσκοπτη άσκηση αυτού του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πολιτικό επίπεδο, ο κ.Στεφάνου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «όλοι έχουν δει τις θετικές αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί από σημαντικές χώρες και από την ίδια την ΕΕ, σε σχέση με την άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει τις έρευνές της» και πρόσθεσε ότι «αυτό στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα τόσο για την προστασία, τη θωράκιση του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας».

Τώρα τα μέτρα, τον Οκτώβριο τα λεφτά

Στις αποφάσεις της τρόικας - η οποία αρχίζει τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο - βασίζεται η εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα. Η σχετική απόφαση, όπως είπε από το Eurogroup στην Πολωνία ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναμένεται να ληφθεί «τον Οκτώβριο».
«Δική μας υποχρέωση είναι να κάνουμε τα πάντα για την προστασία της χώρας», δήλωσε μετά την πρωινή συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. «Αλλη λύση δεν υπάρχει, εκτός κι αν κάποιοι θέλουν να παίζουν με τη φωτιά. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι οι Ελληνες ότι αν δεν γίνουν όλα αυτά τώρα, αν δεν ληφθούν και δεν εφαρμοστούν τώρα οι δύσκολες αποφάσεις, αυτό που θα συμβεί θα είναι πράγματι δραματικό και θα συμβεί ερήμην της χώρας μας ή ακόμη και ερήμην της ευρωζώνης».
Στο Eurogroup δεν ελήφθη κάποια σημαντική απόφαση η οποία θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των αγορών, ενώ οι Ευρωπαίοι αντιστάθηκαν και στις πιέσεις του αμερικανού ομολόγου τους Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος σε δραματικό τόνο ζήτησε περαιτέρω ενίσχυση του EFSF. Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις στις προτάσεις Γκάιτνερ εκδηλώθηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας και της Αυστρίας. Συμφωνία υπήρξε μεταξύ των Ευρωπαίων μόνο για κάποιες λεπτομέρειες στη λειτουργία του ενισχυμένου ευρωπαϊκού ταμείου βοήθειας (EFSF), συγκεκριμένα πώς θα τιμολογούνται τα δάνεια που θα χορηγεί στο μέλλον, όπως είπε ο κ. Γιούνκερ.
Οι ειδήσεις για την Ελλάδα δεν ήταν θετικές, αφού παρά τις διαβεβαιώσεις δεν υπήρξε άμεση άρση του αδιεξόδου στο ζήτημα των εγγυήσεων που απαιτεί η Φινλανδία - ενδεχομένως και άλλες χώρες - για να μετέχουν στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της χώρας.

Εισήγηση. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η λύση που φάνηκε να προκρίνεται είναι αυτή που είχε εισηγηθεί ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, δηλαδή να δίνονται ως εγγυήσεις μετοχές τραπεζών που θα υπαχθούν για στήριξη στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Μάλιστα, με τροπολογία που κατέθεσε χθες στο νομοσχέδιο για τις τράπεζες ο κ. Βενιζέλος άνοιξε τον δρόμο για μια τέτοια λύση.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του Eurogroup αφού έπλεξε το εγκώμιο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας για τις επιδόσεις τους στην εφαρμογή του προγράμματός τους, ξεχώρισε την Ελλάδα και εξήγησε πως οι υπουργοί των 17 «καλωσορίζουν» τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, όπως και τη διαβεβαίωση της Αθήνας ότι θα λάβει πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2011 και του 2012.
Εφόσον διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, τότε η εκταμίευση της 6ης δόσης θα μπορούσε να λάβει χώρα κατά το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Ειδικά ο κ. Τρισέ τόνισε πως είναι ζωτικής σημασίας η πλήρης υλοποίηση όλων των στόχων του προγράμματος - δημοσιονομικά, διαρθρωτικά και ιδιωτικοποιήσεις. Ο κ. Ρεν, από την πλευρά του, άφησε να εννοηθεί πως υπάρχει χάσμα μεταξύ των αποφάσεων που λαμβάνει η κυβέρνηση ή και το Κοινοβούλιο στην Ελλάδα και της εφαρμογής αυτών των αποφάσεων στην πράξη.
Οι κ.κ. Γιούνκερ, Ρεν και Τρισέ επανέλαβαν για πολλοστή φορά την έκκλησή τους προς τις χώρες μέλη για επικύρωση και εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου σε όλες τις παραμέτρους (η διεύρυνση του EFSF και το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα). Σημείωσαν πως μέχρι τώρα μόνο πέντε χώρες το έχουν πράξει, ενώ η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.
Πάντως αν ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις ή, για την ακρίβεια, η έλλειψη αποφάσεων εκ μέρους του Eurogroup, είναι προφανές - όπως έσπευσαν να επισημάνουν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες - ότι ο Τίμοθι Γκάιτνερ δεν κατάφερε να πείσει τους Ευρωπαίους να προβούν σε κάποια ουσιαστική κίνηση για την ενίσχυση της ηρεμίας και της ανάπτυξης στην Ευρώπη.
 

Αυξάνονται οι μονάδες που χορηγούν μεθαδόνη

Δέκα νέες μονάδες φαρμακευτικής υποστήριξης εξαρτημένων ανθρώπων του ΟΚΑΝΑ άρχισαν χθες να λειτουργούν σε νοσοκομεία της Αττικής. Ετσι εντάχθηκαν σε πρόγραμμα απεξάρτησης περίπου 200 τοξικομανείς, σε μια προσπάθεια να συρρικνωθεί η «λίστα της ντροπής». Τα νοσοκομεία Αγία Ολγα, Αλεξάνδρα, Αμαλία Φλέμινγκ, Γ. Γεννηματάς, Ευαγγελισμός, ΚΑΤ, Σισμανόγλειο, είναι τα πρώτα επτά στην Αθήνα που χορηγούν μεθαδόνη. Επιπλέον, στο Ιπποκράτειο, το Σπηλιοπούλειο και το ΙΚΑ Πατησίων θα λειτουργήσουν μονάδες συνταγογράφησης για τους χρήστες. Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη προστέθηκε χθες η έκτη μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο στρατιωτικό νοσοκομείο 424 ΓΣΝΕ με την προσέλευση των πέντε πρώτων ασθενών. «Η έναρξη των μονάδων αυτών σηματοδοτεί μια μέρα ανακούφισης για την ευαίσθητη ομάδα των εξαρτημένων ατόμων», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Σ' εγρήγορση οι ένοπλες δυνάμεις

«Στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, αντιτάσσουμε την πολιτική του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών», τόνισε χθες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, Πάνος Μπεγλίτης, καλώντας την Άγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
Μιλώντας μετά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον Υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Ηλιάδη, αφού αναφέρθηκε στο εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των σχέσεων Κύπρου-Ελλάδας, τόνισε: «Η Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχο κράτος έχει το αυτονόητο δικαίωμα να προχωρήσει στις ενεργειακές έρευνες, ασκώντας το κυριαρχικό της δικαίωμα, όπως αυτό απορρέει από τη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της Θάλασσας και βεβαίως από τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ».
«Η πολιτική των δύο χωρών», σημείωσε, «είναι πολιτική που εδράζεται στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και στις διεθνείς συνθήκες, πολιτική ειρήνης, συνεργασίας, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». «Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή», υπογράμμισε.
Ψυχραιμία και αποφασιστικότητα
«Η εμμονή Κύπρου και Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Μπεγλίτης, «στο σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, των αρχών του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό μέτωπο αλληλεγγύης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις ΗΠΑ, στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, ευρύτερα, στη Ρωσία και εκ μέρους των διεθνών οργανισμών και ανάχωμα απέναντι στις μονομερείς ενέργειες και απειλές της Τουρκίας». Ανέφερε, ακόμη, πως Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται τη συγκυρία, με ύψιστη ψυχραιμία και ανάλογη αποφασιστικότητα. Όπως είπε, η ύψιστη ψυχραιμία παραπέμπει σε σύνολο πολιτικών και διπλωματικών κινήσεων, καθώς και πρωτοβουλιών, ενώ η αποφασιστικότητα συνδέεται και παραπέμπει στην ετοιμότητα σε όλα τα μέτωπα, «για διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων του Ελληνισμού για την υπεράσπιση της εθνικής άμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου».
Δεν θ’ ακολουθήσουμε

Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της και παραμένει προσηλωμένη στην κατεύθυνση των ομαλών εξελίξεων. Είναι λυπηρό, πρόσθεσε, ότι η Τουρκία στην έλλειψη επιχειρημάτων και διεθνούς νομιμοποίησης των απόψεών της εκτρέπεται σε προκλήσεις και απειλές.
«Δεν θα ακολουθήσουμε αυτόν το δρόμο», υπέδειξε. Όπως σημείωσε, η Κύπρος παραμένει στην κατεύθυνση ότι όλοι μαζί με την Ελλάδα θα διαδραματίσουν «ένα ρόλο ομαλότητας και σταθερότητας για την περιοχή στο σύνολό της». «Αυτές τις ώρες», υπέδειξε, «εκείνο που χρειάζεται η περιοχή είναι την ειρήνη, την ανάπτυξη, την πρόοδο και εμείς φιλοδοξούμε μέσα από μια βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού, η Κύπρος να είναι ένα νησί ειρήνης, προόδου, συνεργασίας και πολιτισμού».

Σε διαρκή επικοινωνία

«ΑΘΗΝΑ και Λευκωσία», συνέχισε ο κ. Ηλιάδης, «είναι σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό, τόσο σε επίπεδο αμυντικής συνεργασίας, όσο και αλλού», ευχαριστώντας το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την ανιδιοτελή και πολύπλευρη, όπως είπε, στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας «μέσα στα πλαίσιο του διεθνούς δικαίου μεταξύ δύο ανεξάρτητων κρατών για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του κυπριακού λαού στο σύνολό του». Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με τις τουρκικές απειλές για τις ερευνητικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο «12» της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν νομιμοποιείται να χρησιμοποιεί παρόμοιες συμπεριφορές και ελπίζουμε ότι η διεθνής νομιμότητα και οι διεθνείς δυνάμεις θα παρέμβουν, ώστε να μην υπάρξουν εξελίξεις αυτής της φύσεως».
sigmalive.com

Ζητούν εξηγήσεις για το έλλειμμα

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι χθεσινές αποκαλύψεις της «Ε», όπως προέκυψαν από τις καταγγελίες της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλους του Δ.Σ. της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ζωής Γεωργαντά περί «σκόπιμης διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 ώστε να ληφθούν ισχυρότατα μέτρα κατά της ελληνικής κοινωνίας».
Ο τέως υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κάλυψε την κυβέρνηση. Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ζητούν εξηγήσεις για τις καταγγελίες Γεωργαντά (ΕΡΑ/ΑΠΕ) Ο τέως υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κάλυψε την κυβέρνηση. Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ζητούν εξηγήσεις για τις καταγγελίες Γεωργαντά (ΕΡΑ/ΑΠΕ) Η Ζωή Γεωργαντά κατήγγειλε το γεγονός λίγες ώρες αφού ο Ευ. Βενιζέλος ανήγγειλε αιφνιδιαστικά την παύση 6 εκ των 7 μελών του Δ.Σ., πλην του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, που είχε προταθεί γι' αυτή τη θέση από τον Γ. Παπακωνσταντίνου τον περασμένο Δεκέμβριο.
Στο χθεσινό ρεπορτάζ της «Ε» καταγράφονταν, μεταξύ άλλων, και καταγγελίες άλλων μελών του Δ.Σ. αλλά και εργαζομένων της ΕΛΣΤΑΤ που έκαναν λόγο για πλήθος προβλημάτων στη λειτουργία της Αρχής αλλά και συστηματική απομόνωση των μελών του Δ.Σ. από τον πρόεδρο.
Μιλώντας χθες σε ηλεκτρονικά Μέσα ο τέως υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση απέκρυψε τα πραγματικά δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, γεγονός που οδήγησε στα γνωστά αποτελέσματα και στην κατάρρευση της αξιοπιστίας της χώρας». Ανέφερε ακόμα ότι η αναθεώρηση των στατιστικών στοιχείων το 2010 «έγινε σε στενή συνεργασία με τη Eurostat με την ίδια μεθοδολογία που ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες». Και προσωπικά για τη Ζ. Γεωργαντά είπε ότι «η σοβαρότητά της εξαντλείται στη φράση που χρησιμοποίησε ότι "βρισκόμαστε υπό γερμανική κατοχή"».
Η Νέα Δημοκρατία αναφέρει ότι απαιτούνται άμεσες εξηγήσεις από την κυβέρνηση, καθώς «μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο εσκεμμένη διόγκωση του ελλείμματος για το 2009». Ενώ «η Επιτροπή για την Αξιολόγηση των Δημοσιονομικών Στοιχείων, που συνέστησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, εκτιμούσε στην έκθεσή της, πέρυσι τον Φεβρουάριο, πολύ χαμηλότερο έλλειμμα για το 2009».
Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με τις καταγγελίες κατέθεσε χθες στη Βουλή ο Δημήτρης Παπαδημούλης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Οσον αφορά τη βασική καταγγελία της Ζ. Γεωργαντά, το έλλειμμα διογκώθηκε τεχνηέντως στο 15,4%, ώστε να είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Ιρλανδίας και μέσω Eurostat το ΔΝΤ να επιβάλει σκληρότερους μνημονιακούς όρους στην Ελλάδα. Το χρέος, σύμφωνα με την ίδια, διογκώθηκε σε αυτό το επίπεδο από την ανορθόδοξη εισαγωγή των 151 ΔΕΚΟ στο πακέτο της «γενικής κυβέρνησης».
Δηλαδή, στα συνολικά έξοδα τους κράτους προστέθηκαν και τα έξοδα λειτουργίας οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα που λόγω αυτοχρηματοδότησης δεν βάραιναν τον κρατικό προϋπολογισμό. Την ερχόμενη Τρίτη είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το θέμα της παύσης του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ ενώ έχει κληθεί και ο πρόεδρός της.
Ο Δ. Παπαδημούλης ζητεί από τον υπουργό Οικονομικών να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους έλαβε αυτήν την απόφαση, να ενημερώσει αν η κυβέρνηση προτίθεται να ερευνήσει τις καταγγελίες της Ζ. Γεωργαντά και στη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής να παραστούν όλα τα μέλη του Δ.Σ.