Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι χθεσινές αποκαλύψεις της «Ε», όπως προέκυψαν από τις καταγγελίες της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλους του Δ.Σ. της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ζωής Γεωργαντά περί «σκόπιμης διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 ώστε να ληφθούν ισχυρότατα μέτρα κατά της ελληνικής κοινωνίας».
Η Ζωή Γεωργαντά κατήγγειλε το γεγονός λίγες ώρες αφού ο Ευ. Βενιζέλος ανήγγειλε αιφνιδιαστικά την παύση 6 εκ των 7 μελών του Δ.Σ., πλην του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, που είχε προταθεί γι' αυτή τη θέση από τον Γ. Παπακωνσταντίνου τον περασμένο Δεκέμβριο. Στο χθεσινό ρεπορτάζ της «Ε» καταγράφονταν, μεταξύ άλλων, και καταγγελίες άλλων μελών του Δ.Σ. αλλά και εργαζομένων της ΕΛΣΤΑΤ που έκαναν λόγο για πλήθος προβλημάτων στη λειτουργία της Αρχής αλλά και συστηματική απομόνωση των μελών του Δ.Σ. από τον πρόεδρο.
Μιλώντας χθες σε ηλεκτρονικά Μέσα ο τέως υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση απέκρυψε τα πραγματικά δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, γεγονός που οδήγησε στα γνωστά αποτελέσματα και στην κατάρρευση της αξιοπιστίας της χώρας». Ανέφερε ακόμα ότι η αναθεώρηση των στατιστικών στοιχείων το 2010 «έγινε σε στενή συνεργασία με τη Eurostat με την ίδια μεθοδολογία που ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες». Και προσωπικά για τη Ζ. Γεωργαντά είπε ότι «η σοβαρότητά της εξαντλείται στη φράση που χρησιμοποίησε ότι "βρισκόμαστε υπό γερμανική κατοχή"».
Η Νέα Δημοκρατία αναφέρει ότι απαιτούνται άμεσες εξηγήσεις από την κυβέρνηση, καθώς «μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο εσκεμμένη διόγκωση του ελλείμματος για το 2009». Ενώ «η Επιτροπή για την Αξιολόγηση των Δημοσιονομικών Στοιχείων, που συνέστησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, εκτιμούσε στην έκθεσή της, πέρυσι τον Φεβρουάριο, πολύ χαμηλότερο έλλειμμα για το 2009».
Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με τις καταγγελίες κατέθεσε χθες στη Βουλή ο Δημήτρης Παπαδημούλης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Οσον αφορά τη βασική καταγγελία της Ζ. Γεωργαντά, το έλλειμμα διογκώθηκε τεχνηέντως στο 15,4%, ώστε να είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Ιρλανδίας και μέσω Eurostat το ΔΝΤ να επιβάλει σκληρότερους μνημονιακούς όρους στην Ελλάδα. Το χρέος, σύμφωνα με την ίδια, διογκώθηκε σε αυτό το επίπεδο από την ανορθόδοξη εισαγωγή των 151 ΔΕΚΟ στο πακέτο της «γενικής κυβέρνησης».
Δηλαδή, στα συνολικά έξοδα τους κράτους προστέθηκαν και τα έξοδα λειτουργίας οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα που λόγω αυτοχρηματοδότησης δεν βάραιναν τον κρατικό προϋπολογισμό. Την ερχόμενη Τρίτη είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το θέμα της παύσης του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ ενώ έχει κληθεί και ο πρόεδρός της.
Ο Δ. Παπαδημούλης ζητεί από τον υπουργό Οικονομικών να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους έλαβε αυτήν την απόφαση, να ενημερώσει αν η κυβέρνηση προτίθεται να ερευνήσει τις καταγγελίες της Ζ. Γεωργαντά και στη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής να παραστούν όλα τα μέλη του Δ.Σ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου