Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Η Εθνική του Σάντος

Τη νέα εποχή στην εθνική ομάδα εξήγησε, πάντα σε θεωρητικό επίπεδο, ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής ομάδας, Φερνάντο Σάντος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ο Πορτογάλος προπονητής μίλησε για τεχνικά ζητήματα, για το σκεπτικό των επιλογών του αλλά έκανε και μια μίνι-σύγκριση με τον Ότο Ρεχάγκελ. Στο ξεκίνημα έδειξε σε βίντεο τη φιλοσοφία και τον τρόπο που θα λειτουργεί η Εθνική Ομάδα. Πλέον, θα παρατάσσεται περισσότερο με σύστημα 4-4-2 σε ρόμβο ή 4-3-3. Ο Πορτογάλος αναγνώρισε ότι: «Οι παίκτες δεν έχουν δουλέψει στο πρώτο σύστημα, όμως θα το δοκιμάσουμε στο ερχόμενο φιλικό με τη Σερβία στις 11 Αυγούστου. Είναι μια δοκιμή και θα δούμε πως θα ανταποκριθούν οι παίκτες. Άλλωστε, υπάρχει το 4-3-3 που γνωρίζουν από τα προηγούμενα χρόνια. Οι επιλογές έχουν να κάνουν με το σύστημα και πάντα να έχουμε στα υπ' όψιν μας το 4-3-3, στην περίπτωση που κρίνω ότι οι παίκτες δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα»...

Στη συνέχεια, ο 56χρονος προπονητής υπογράμμισε: «Η δική μου φιλοσοφία είναι πάνω από τα συστήματα. Όταν η ομάδα έχει την μπάλα και κάνουμε οργανωμένη επίθεση, οι γραμμές θα είναι κοντά και θα πρέπει να κάνουμε αντεπίθεση με μεγάλες πάσες. Ωστόσο, αυτό το πράγμα θα γίνεται σε μικρό ποσοστό. Κατά κύριο λόγο, θα πηγαίνουμε σε οργανωμένη επίθεση - περίπου 80%. Πάντα σημαντικό ρόλο παίζουν ο αντίπαλος και η δυναμικότητά του για τον τρόπο που θα παίζει η Εθνική.
Αμυντικά θα παίζει ζώνη (δεν θα υπάρχουν τρεις στην άμυνα, όπως συνήθιζε ο Ότο Ρεχάγκελ), με πρέσινγκ, ένα ανοιχτό σύστημα. Επίσης, δεν θα υπάρχει man to man, ακόμα και αν έχουμε αντίπαλο τον Μέσι ή τον Πελέ. Εμείς θα έχουμε συγκεκριμένη φιλοσοφία στην άμυνα. Είναι πιο εύκολο να εφαρμόσεις αυτά που θέλεις, όταν έχεις τους παίκτες κάθε μέρα, επειδή όμως παίρνουμε τους καλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές πιστεύω ότι θα αφομοιώσουν γρήγορα τα όσα θέλω».
Ερωτηθείς για τις επιλογές των προσώπων, απάντησε: «Αυτή τη στιγμή πήραμε παίκτες που βρίσκονται σε αγωνιστικό ρυθμό, έχουν παίξει σε φιλικά παιχνίδια με τους συλλόγους τους και βρίσκονται πιο μπροστά από κάποιους άλλους. Όσον αφορά τους παίκτες που δεν κλήθηκαν και έπαιξαν στο Μουντιάλ, η πόρτα είναι για αυτούς ανοιχτή. Εμείς απλά βάζουμε κάποιους νέους παίκτες και όσοι δεν κλήθηκαν, είναι στο χέρι τους να είναι στην αποστολή. Είναι μέλη της ομάδας και από εκείνους εξαρτάται αν θα πετύχουν αυτό τον στόχο».
Ο κ. Σάντος υπογράμμισε πως: «Έχουμε λίγο χρόνο μέχρι το φιλικό με τη Σερβία. Είναι μια δύσκολη περίοδος, επειδή κάποιοι παίκτες έχουν μείνει πίσω και προσπαθούν να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση. Έτσι, θα είναι πιο δύσκολο το έργο. Ωστόσο, επειδή παίρνουμε τους καλύτερους, πιστεύω ότι θα προσαρμοστούν γρήγορα σε αυτά που θέλουμε».
Όσον αφορά την κλήση των νεαρών παικτών, σχολίασε: «Βάζουμε νέο αίμα στην ομάδα, με την είσοδο του Γιάννη Παπαδόπουλου, του Γκέντσογλου και του Μαρίνου. Θέλουμε να τους δοκιμάσουμε και να διαπιστώσουμε αν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή τη νέα φιλοσοφία που θέλω να περάσω με το σύστημα 4-4-2 ή στο γνωστό 4-3-3. Δεν κάνει την ομάδα το σύστημα, αλλά τα πρόσωπα. Τα περισσότερα παιδιά έπαιξαν στα φιλικά, στελεχώνουν τις μικρές εθνικές ομάδες που είχαν πολλές επιτυχίες το προηγούμενο διάστημα. Τους έχουμε δει, ενώ παρακολουθούμε και τα υπόλοιπα παιδιά, όπως τον Κυριάκο Παπαδόπουλο στη Σάλκε. Όλοι τους έχουν πολύ καλά στοιχεία και έχουν διακριθεί στις μικρές εθνικές ομάδες».
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η ομάδα επί εποχής Ρεχάγκελ δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει υποδεέστερους αντιπάλους, τόνισε: «Αυτό δεν με προβληματίζει, δεν με αγχώνει και αν δουλέψουμε καλά, τότε μπορούμε να βελτιώσουμε το συγκεκριμένο κομμάτι και να εμφανιστούμε καλύτεροι. Όλα, πάντως, έχουν να κάνουν με τον αντίπαλο. Αν έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν μεγάλο αντίπαλο, θα κάνουμε λιγότερο επίθεση σε σχέση με έναν μικρότερο αντίπαλο. Θυμηθείτε ότι η Ίντερ στον τελικό του Champions League δεν έπαιξε φουλ επίθεση, όπως και στα ημιτελικά αμυνόταν περισσότερο και έβγαινε στην κόντρα-επίθεση. Έτσι και εμείς θέλουμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές και να πηγαίνουμε πάντα για τη νίκη. Το έργο του κ. Ρεχάγκελ είναι επιτυχημένο και δεν πρέπει να το ξεχνάμε, όμως τώρα πρέπει να προχωρήσουμε με τη δική μου φιλοσοφία και αυτό θέλω να περάσω στους παίκτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου