Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Προώθηση μεταρρυθμίσεων ζητεί ο Τόμσεν

«Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και η ανάκαμψη της Οικονομίας απαιτούν την προώθηση μίας κρίσιμης μάζας μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, μιλώντας την Τετάρτη στο συνέδριο του Economist.

Είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σ΄ένα σταυροδρόμι, όπου πρέπει να κάνει ταυτόχρονα μεταρρυθμίσεις σε πολλά επίπεδα, όπως στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της μείωσης της σπατάλης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. «Τώρα -είπε ο κ. Τόμσεν- αντισταθμίζουμε την υστέρηση στα φορολογικά έσοδα με περαιτέρω περικοπές δημοσίων δαπανών, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται για πάντα».

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα πρόκειται να επέλθει στα τέλη του 2011, έχει ως προϋπόθεση να υπάρξουν επιπλέον διαρθρωτικές αλλαγές. Ο κ. Τόμσεν είπε ότι ήταν σημαντικά τα επιτεύγματα σε ότι αφορά τη μείωση του ελλείμματος, που έφτασε το 6% του ΑΕΠ και τις διαρθρωτικές αλλαγές, με κυριότερη τη μεταρρύθμιση του συνταδιοξοτικού συστήματος.

Επιπλέον, ο εκπροσώπος του ΔΝΤ απάντησε στην κριτική, που γίνεται, επειδή υπήρξε ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά την πρώτη χρονιά υλοποίησης του προγράμματος, σημειώνοντας ότι σε όλες τις χώρες του κόσμου, όπου χρειάστηκε μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς μεταβολή συναλλαγματικής ισοτιμίας, παρατηρήθηκε σημαντική ύφεση.

Η όποια απογοήτευση παρατηρήθηκε, αποδόθηκε από τον κ. Τόμσεν, στο γεγονός ότι δεν υπήρξε ευρύτερη πολιτική υποστήριξη του προγράμματος σταθεροποίησης και δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι υπήρχαν μαγικές λύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου