Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

ΔΝΤ: Δάνειο 102 εκατ. στην Αϊτή

Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ενέκρινε την Τετάρτη τη χορήγηση δανείου ύψους 102 εκατ. δολαρίων για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Αϊτής να αρχίσει την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον καταστροφικό σεισμό που την έπληξε την 12η Ιανουαρίου.

Μαζί με ένα ποσό από προϋπάρχον πρόγραμμα δανειοδότησης, το ΔΝΤ πρόκειται να διαθέσει συνολικά 114 εκατ. δολάρια στην κυβέρνηση της Αϊτής έως το τέλος αυτής της εβδομάδας--το ποσό είναι το μεγαλύτερο που θα φθάσει στο Πορτ-ο-Πρενς μετά το σεισμό.

Ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε ότι η χορήγηση του ποσού θα δώσει στην Αϊτή "πόρους σε μετρητά που χρειαζόταν επειγόντως", ώστε να κάνει εισαγωγές ειδών που χρειάζεται για να παράσχει βοήθεια στους σεισμοπαθείς.

Το ΔΝΤ, όπως και άλλοι πιστωτές της Αϊτής, δέχθηκαν φραστικά πυρά για το γεγονός ότι προσφέρουν στη χώρα αυτή δάνεια αντί για δωρεές και αρνούνται να παραγράψουν τα χρέη της. Το ΔΝΤ απάντησε με το επιχείρημα ότι η Αϊτή θα αρχίσει να αποπληρώνει το δάνειο σε πεντέμισι χρόνια.

Ο Στρος-Καν σημείωσε ότι ο σεισμός κατέστρεψε την οικονομία της Αϊτής όταν άρχιζε να εμφανίζει σημάδια βελτίωσης. Όπως είπε, με σχεδόν 3%, η οικονομία της Αϊτής είχε τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ στο δυτικό ημισφαίριο το 2009.

"Πέρα από την ανθρώπινη τραγωδία, η καταστροφή αυτή αποτελεί μια μεγάλη οπισθοδρόμηση για την Αϊτινή οικονομία, μετά από αρκετά χρόνια προόδου στην προσπάθεια επίτευξης μακροοικονομικής σταθερότητας, επανέναρξης της ανάπτυξης και εφαρμογής θεμελιωδών δομικών μεταρρυθμίσεων", είπε ο Στρος Καν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου