Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Για την ΕΡΤ : Απλά είναι τα πράγματα...

Απλά είναι...τα λαμόγια τα κάνουν δύσκολα..

Είναι το άκρον άωτον της προκλητικότητας. Όχι τόσο το ότι κάποιοι από τους υπερβολικά και προκλητικά αμειβόμενους τηλεαστέρες της ΕΡΤ υποστηρίζουν, ότι "καλά κάνω και τα παίρνω αφού τόσα και περισσότερα φέρνω" ! Όσο το ότι οι διοικούντες, τα τελευταία χρόνια, την δημόσια ραδιοτηλεόραση επέτρεψαν και επιβράβευσαν πλουσιοπάροχα αυτήν την...λογική. Στυγνή και ανάλγητη. Που "βλέπει" τον αδρά αμειβόμενο από όλους τους Έλληνες κοινωνικό ρόλο της ΕΡΤ, ως πεδίο εμπορικής διαπραγμάτευσης και άμετρου προσωπικού πλουτισμού. Και μάλιστα εκ του ασφαλούς. Δημόσιο γαρ..!

Δεν κακίζω πρωτίστως αυτούς που "τα παίρνουν". Κακίζω ευθέως εκείνους που τους "τα δίνουν" παίρνοντάς τα από όλους τους Έλληνες πολίτες και μοιράζοντάς τα κατά το δοκούν. Και επι τέλους, μοιράζομαι έναν απλό προβληματισμό με τους σήμερα διοικούντες την ΕΡΤ και τους πολιτικούς προϊστάμενούς της.

Ο ελληνικός λαός σας επέλεξε για να κάνετε τομές, διορθώνοντας τα κακώς κείμενα και όχι συμβιβασμούς ; Ναι, θα πείτε.

Η ΕΡΤ εξαιρείται από αυτό ; Όχι βέβαια, θα πείτε.

Λοιπόν, αποφασίστε για πολύ απλά πράγματα:

Θέλετε την ΕΡΤ δημόσια ραδιοτηλεόραση ή ενταγμένη στον ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό ανταγωνισμό ; Μη μιλήσετε για λειτουργία με "ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια", γιατί γνωρίζετε, ότι αυτός ο νεολογισμός αποτελεί το "φύλλο συκής", για όσα ανείπωτα συμβαίνουν σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Εάν θέλετε την ΕΡΤ - όπως κατά τους νόμους είναι - δημόσια ραδιοτηλεόραση, τότε πρέπει σε όλα να λειτουργεί με όρους και στόχους δημόσιου οργανισμού. Και στο περιεχόμενο του προγράμματός της. Και στα εσωτερικά της. Και στα οικονομικά της. Και στους μισθούς που δίνει βεβαίως. Δεν γίνεται δημόσια επιχείρηση ούτε να δίνει μισθούς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ούτε να έχει εξαπλάσιους υπαλλήλους από αυτούς που χρειάζεται.

Εάν αντίθετα θέλετε την ΕΡΤ, ως ένα από τα ραδιοτηλεοπτικά "μαγαζιά", που ανταγωνίζονται στην ιδιωτική αγορά, τότε να το πείτε καθαρά : Η ΕΡΤ γίνεται ιδιωτική επιχείρηση. Οπότε ας κάνει ό,τι θέλει η διοίκησή της. Και σε πρόγραμμα και σε εσωτερική λειτουργία και σε αριθμό υπαλλήλων και σε μισθούς. Αλλά τότε χωρίς την ετήσια επιχορήγησή της από το κράτος, δηλαδή με το ειδικό τέλος που, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, πληρώνουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες.

Απλά πράγματα, σαφή, εύκολα και κυρίως κατανοητά από όλους. Οι μέχρι τώρα "πιρουέτες" περί δημόσιας επιχείρησης, που λειτουργεί με "ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια", είναι που ευθύνονται για τις συναφείς ελεεινότητες, που βλέπουμε, ακούμε και βιώνουμε.

Απλά πράγματα, επαναλαμβάνω. Και ακούω απόψεις. Μήπως και κάνω λάθος ;

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου