Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Πώς να ξεφορτωθείτε τα κιλά των γιορτών

Γρήγορα και άμεσα!!!

Οι γιορτές πέρασαν και άφησαν πίσω τους ευχάριστες αναμνήσεις και … κάποια περιττά κιλά. Οι πειρασμοί ήταν πολλοί και δυστυχώς τα πιο δελεαστικά πιάτα ήταν αυτά με τα λιπαρά φαγητά και τα γλυκά. Το αποτέλεσμα; Όχι μόνο υποκύψαμε στον πειρασμό και πήραμε κιλά αλλά εγκεφαλικά «εθιστήκαμε» σε πληθώρα γεύσεων, ενώ χάθηκε το αίσθημα κορεσμού που με τόσο κόπο είχαμε «χτίσει» λόγω του ότι τα επίπεδα γλυκόζης διαταράχτηκαν κι έτσι το τσιμπολόγημα έχει γίνει πλέον καθημερινή συνήθεια.

Ο χρόνος δε γυρίζει πίσω. Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα για να ξεφορτωθούμε τα παραπανίσια κιλά και μάλιστα χωρίς να κινδυνεύουμε να τα ξαναπάρουμε. Ας δούμε τι συμβουλεύει η Δέσποινα Μαρσέλου, διαιτολόγος – διατροφολόγος.

Τι να περιορίσετε

Περιορίστε τους γρήγορους υδατάνθρακες (ζάχαρη, γλυκά), τα αναψυκτικά, το οινόπνευμα, τα λίπη, ιδίως τα ζωικά (βούτυρο, παχιά τυριά, αλλαντικά) και το πρόχειρο φαγητό. Δώστε χρονικό περιθώριο 3 ημερών μέχρι να επανέλθει το αίσθημα κορεσμού.

Τι να προτιμήσετε

Μην ξεχνάτε να τρώτε καθημερινά φρούτα και λαχανικά. Επίσης οι πρωτεΐνες (ψάρι, αβγά, κρέας) είναι απαραίτητες και μαζί με τους «αργούς» υδατάνθρακες (όσπρια, ζυμαρικά, ψωμί και δημητριακά) σας προστατεύουν. Καταναλώνετε άφθονες φυτικές ίνες.

Μειώστε την κατανάλωση αλατιού και αλμυρών τροφών και βοηθήστε την αποβολή της περίσσειας του νερού αυξάνοντας την κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και γιαουρτιού. Τα αφεψήματα είναι χρήσιμα.

Μπείτε σε κανονικούς ρυθμούς

Αποφύγετε τις υπερβολές και τις στερήσεις μετά τις διακοπές για γρήγορη απώλεια βάρους. Ισορροπήστε τα τρία σας γεύματα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο πρωινό σας ώστε να ισορροπήσετε τα επίπεδα γλυκόζης και να νιώσετε άμεσα το αίσθημα κορεσμού. Διαλέξτε τα τρόφιμα υπολογίζοντας την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά και σε βιταμίνες.

Προσέξτε το μέγεθος των μερίδων

Το μέγεθος των μερίδων αυξάνεται κατά την διάρκεια των διακοπών, ειδικά όταν πρόκειται για έτοιμα γεύματα και σνακς. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουμε παραπάνω θερμίδες, ενώ προσαρμοζόμαστε γρήγορα στο να τρώμε μεγαλύτερες μερίδες και δεν νιώθουμε κορεσμό.

Προσέξτε τι πίνετε

Διακόψτε την κατανάλωση ποτών που περιέχουν ζάχαρη, όπως τα οινοπνευματώδη και αντικαταστήστε τα με νερό, τσάι, καφέ ή ποτά με τεχνητά γλυκαντικά. Τα ποτά με ζάχαρη προσφέρουν παραπάνω θερμίδες στη διατροφή και δεν οδηγούν στην αίσθηση του κορεσμού ή της ικανοποίησης.

Διατηρήστε μια ισορροπημένη δίαιτα

Να θυμάστε τις αρχές της ισορροπημένης δίαιτας, δηλαδή να περιλαμβάνετε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά (τουλάχιστον 5 μερίδες την ημέρα), μη επεξεργασμένα τρόφιμα με περισσότερες ίνες, άπαχα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά.

Δραστηριοποιηθείτε

Το να γίνετε πιο ενεργός δεν σημαίνει αναγκαστικά να ιδρώνετε σε ένα γυμναστήριο. Μπορείτε αντί για το γυμναστήριο να επιλέξετε μία από τις παρακάτω ιδέες:

*Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και προσπαθήστε να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο κάθε εβδομάδα σε αυτές

*Ενσωματώστε περισσότερη δραστηριότητα στην καθημερινή σας ζωή (π.χ. χρησιμοποιείστε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ)

*Αγοράστε ένα μετρητή βημάτων και μετρήστε τα βήματα που κάνετε καθημερινά

Άλλος ένας καλός τρόπος για να γίνετε περισσότερο δραστήριοι είναι να εστιάσετε στο να περνάτε λιγότερο χρόνο καθισμένοι. Στο σπίτι περιορίστε το χρόνο που παρακολουθείτε τηλεόραση ή που κάθεστε μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στη δουλειά φροντίστε να κάνετε τακτικά διάλειμμα και αν θέλετε να μιλήσετε με κάποιον συνάδελφο να περπατάτε μέχρι το γραφείο του αντί να στέλνετε e-mail.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου