Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Κίνα: Παραίτηση βουλευτών

Πέντε βουλευτές της αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ παραιτήθηκαν την Τρίτη για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τη βραδύτητα στην υλοποίηση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και να προκαλέσουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το πολιτικό σύστημα στο κινεζικό αυτό έδαφος, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.
"Ξαναδίνουμε στο λαό τη δυνατότητα να αποφανθεί υπέρ μιας αληθινής δημοκρατίας", δήλωσε στον Τύπο η 'Οντρεϊ Εϊ αρχηγός του Κόμματος των Πολιτών, δύο βουλευτές του οποίου παραιτήθηκαν από το τοπικό κοινοβούλιο.

"Απευθύνουμε έκκληση στο λαό, αν πράγματι πιστεύει κανείς στη δημοκρατία, δεν υπάρχει λόγος να φοβάται τη λαϊκή βούληση", δήλωσε διευκρινίζοντας ότι υποβλήθηκαν πέντε επιστολές παραίτησης.

Οι βουλευτές αυτοί της αντιπολίτευσης υπέβαλαν την παραίτησή τους ώστε να προκαλέσουν τη διεξαγωγή εκλογών, οι οποίες θα λάβουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τη διενέργεια άμεσων εκλογών.

Σήμερα μόνο το ήμισυ των 60 βουλευτών του νομοθετικού συμβουλίου του Χονγκ Κονγκ, του αποκαλούμενου μινι- κοινοβουλίου, έχει εκλεγεί άμεσα από το λαό. Μια επιτροπή φίλα προσκείμενη στο Πεκίνο που αποτελείται από 800 μέλη, ελέγχει την επιλογή των άλλων βουλευτών και ορίζει τον επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου