Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Τα Κουντουριώτικα στον Δήμο της Αθήνας.......


Ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης....


Με το όνομα Κουντουριώτικα είναι γνωστή συνοικία της Αθήνας που εκτείνεται από την Αμερικανική Πρεσβεία (στο ύψος της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας) μέχρι τη συνοικία του Γκύζη και το λόφο του Λυκαβηττό.
Η έκταση αυτή αγοράστηκε από τον Δήμο Αθηναίων το 1878 προκειμένου ν΄ αποτελέσει πάρκο. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχε ακόμη η λεωφόρος Αλεξάνδρας και όλη η έκταση ήταν αγρότοποι και περισσότερο λαχανόκηποι. Στην έκταση αυτή η πρώτη παρέμβαση έγινε από τον Πρίγκιπα Νικόλαο, ένθερμο οπαδό του Παναθηναϊκού, προκειμένου να εξαιρεθεί από το προγραμματιζόμενο πάρκο έτσι ώστε η ομάδα να αποκτήσει γήπεδο, κάτι πράγματι και το πέτυχε. Επίσης με άλλες κατά καιρούς παρεμβάσεις αφαιρέθηκαν οικόπεδα για τη διάνοιξη της λεωφόρου Αλεξάνδρας, τη δημιουργία των Φυλακών Αβέρωφ, και αργότερα του Δικαστικού Μελάθρουν, τριών μεγάλων νοσοκομείων, Ελπίς, Άγιος Σάββας, Μαιευτήριο Έλενας Βενιζέλου, καθώς και άλλων μικρότερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Στον ίδιο χώρο βρίσκονταν και οικόπεδα της Εκκλησίας της Ελλάδος τα οποία όμως ανταλλάχθηκαν με το δημόσιο.
Το όνομά της συνοικίας όμως αυτής οφείλεται σε νεότερη εποχή, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης απέδωσε όση υπόλοιπη αδόμητη έκταση είχε απομείνει για τη δημιουργία συνοικισμού προσφύγων, μετά το τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας, λαμβάνοντας έτσι προς τιμή το όνομά του.
πηγή


Τους αγώνες της Δημοτικής Αρχής του Νικήτα Κακλαμάνη για την προστασία των ελεύθερων χώρων στους Αμπελόκηπους δικαίωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο με απόφασή του (3297/2010) απέρριψε αγωγή με την οποία επίδοξοι "διεκδικητές" προσπαθούσαν να ιδιοποιηθούν δημοτική γη στα Κουντουριώτικα επικαλούμενοι ...τουρκικά πωλητήρια (χοτζέτια).

Το Δικαστήριο αναγνώρισε την κυριότητα και τους τίτλους ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων επί του ακινήτου τουλάχιστον από το έτος 1878, δεχόμενο περαιτέρω ότι οι διεκδικητές, σε αντίθεση με τον Δήμο Αθηναίων, ουδέποτε άσκησαν υλικές πράξεις νομής στο ακίνητο.
ΔΗΜΟΣ  ΑΘΗΝΑΙΩΝ

το είδαμε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου