Την πρόθεσή τους για την υιοθέτηση ενός ισχυρότερου Συμφώνου Σταθερότητας εκδήλωσαν και οι ευρωπαίοι, που συμφώνησαν στην επιβολή κυρώσεων για τις ελλειμματικές χώρες, ακόμη κι αν το έλλειμμά τους δεν υπερβαίνει το 3%.
Η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, ακόμη και αν υπάρξουν αποκλίσεις στο πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας της", διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου για τις οικονομικές υποθέσεις, Όλι Ρεν.
Υιοθετήθηκε από το Eurogroup ο μηχανισμός διάσωσης των χωρών της ευρωζώνης, με προβλήματα δανεισμού, ύψους 750 δισ. ευρώ. Θα αρχίσει να λειτουργεί στα μέσα Ιουνίου αλλά οι χώρες που κινδυνεύουν μπορούν να χρηματοδοτηθούν άμεσα, με 60 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ενώ θα υπάρξουν και 440 δισ. ευρώ ως εγγυήσεις διμερών δανείων. Το ΔΝΤ θα μετάσχει στο μηχανισμό με άλλα 250 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, οι ευρωπαίοι υπουργοί συμφώνησαν για την εφαρμογή ενός νέου μηχανισμού κυρώσεων και για την έγκαιρη επέμβαση επί των χωρών με υπερβολικά κρατικά ελλείμματα, προκειμένου να ενισχυθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι.
Μία συμφωνία, που επιτεύχθηκε στη σύνοδο των υπουργών στο Λουξεμβούργο υπό τον Βαν Ρομπέι, προσανατολίζεται στην επιβολή κυρώσεων ακόμη και εάν δεν έχει υπερβαθεί το υφιστάμενο όριο του 3% που προβλέπει το Σύμφωνο για τα δημόσια ελλείμματα, τόνισε ο ίδιος.
Οι κυρώσεις αυτές, των οποίων ο χαρακτήρας απομένει να καθορισθεί, θα αποφασίζεται να εφαρμόζονται όποτε μία χώρα δεν λαμβάνει υπ' όψη της τις προειδοποιήσεις των άλλων χωρών για την απόκλιση των δημοσίων οικονομικών της, ή όταν το συνολικό επίπεδο του χρέους της αυξάνεται γρήγορα.
Μία άλλη καινοτομία που εξετάζει η ΕΕ να εφαρμόσει είναι η αυστηρότερη επιτήρηση στο μέλλον του συνολικού χρέους, το οποίο δεν θα επιτρέπεται να ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ και όχι μόνον τα ετήσια ελλείμματα.
Η κεντρική ιδέα είναι να ενεργοποιείται ο μηχανισμός για το υπερβάλλον έλλειμμα αρκετά νωρίτερα για όσες χώρες των οποίων το χρέος δεν μειώνεται στα εκτιμώμενα χρονικά διαστήματα.
Οι υπουργοί σκοπεύουν να απευθυνθούν στις Βρυξέλλες για να καταθέσει προτάσεις σχετικά με το ποιόν των κυρώσεων-όπως η αναστολή της καταβολής ορισμένων κοινοτικών επιδοτήσεων προς τις υπότροπες χώρες.
Η Γερμανία επιμένει εξάλλου στην αναστολή του δικαιώματος ψήφου στη λήψη αποφάσεων στις υπουργικές συνόδους. «Δεν το συζητούμε αυτό, όμως όλοι έχουν συναίσθηση πως μη οικονομικές κυρώσεις απαιτούν την τροποποίηση των καταστατικών συνθηκών», τόνισε σχετικά ο Βαν Ρομπέι.
«Δεν έχουμε βέβαια αποκλείσει την τροποποίηση των συνθηκών, όμως τώρα εστιαζόμαστε περισσότερο στο τι το πρακτέον σε σύντομο χρονικό διάστημα και στα πλαίσια της υπάρχουσας συνθήκης, η οποία απαγορεύει να επεκταθούμε και να λάβουμε μη οικονομικές κυρώσεις», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν ταμπού» για το μέλλον.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποδέχθηκαν επί της αρχής τη ρήτρα της προκαταβολικής εξέτασης στο μέλλον των βασικών γραμμών των εθνικών προϋπολογισμών από την ΕΕ, ανακοίνωσε ο Βαν Ρομπέι. Το μέτρο αυτό θα ενισχύσει την πειθαρχία στην τήρηση του προϋπολογισμού.
Εν τω μεταξύ, πιέσεις για νέες μεταρρυθμίσεις ασκούν οι Βρυξέλλες σε Μαδρίτη και Λισαβόνα, την ώρα που το ευρώ καταγράφει, τα τελευταία 24ωρα, σημαντική πτώση, εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση ελλείμματος στην Ευρώπη ενδέχεται να επεκταθεί.
Παράλληλα, το Γιούρογκρουπ αποφάσισε τη διεύρυνση της ευρωζώνης παρά τη σοβούσα χρηματοπιστωτική κρίση. Από 1ης Ιανουαρίου η Εσθονία θα είναι το 17ο μέλος της ΕΕ.
Δεν τίθεται λόγος ανησυχίας για τυχόν χρεωκοπία της Ουγγαρίας ανέφερε ο Ντομινίκ Στρός Κάν.
Εν τω μεταξύ, σχέδια λιτότητας με μείωση των κρατικών δαπανών κατά περίπου 80 δισ. ευρώ την επόμενη 3ετία ανακοίνωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ. Στις 14 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το δείπνο εργασίας Σαρκοζί -Μέρκελ που ακυρώθηκε κατόπιν αιτήματος της γερμανικής πλευράς. Αντικείμενο η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής στις 17 Ιουνίου στις Βρυξέλλες και η συζήτηση για τον οικονομικό συντονισμό της EE.
Ψήφος εμπιστοσύνης Μπερνάνκι στο ευρώ. Τη βεβαιότητά του ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες διαθέτουν αρκετά χρήματα, ώστε να καλύψουν τα χρέη ορισμένων κρατών - μελών της ευρωζώνης, εξέφρασε ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, σημειώνοντας πως η Ερώπη έχει δεσμευθεί για την επιβίωση του ευρώ.
Πεταλωτής για σενάρια περί πτώχευσης
Απαράδεκτα χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τα σενάρια περί πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας και επιστροφής στη δραχμή. “Η καταστροφολογία δεν πτοεί την Κυβέρνηση. Το πρόγραμμα σταθερότητας προχωρά κανονικά”, ανέφερε ο κύριος Πεταλωτής. Τέλος, ο κ. Πεταλωτής απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Δήλωση Μητσοτάκη
Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας είπε πως είναι στο χέρι μας να μην χρεοκοπήσουμε. "Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα ώστε να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη κατάσταση" είπε, ενώ σε ερώτηση αν χρεοκόπησε το πολιτικό σύστημα και αν θα δημιουργηθούν νέα κόμματα απάντησε πως "αυτό θα το δείξει το προσεχές μέλλον".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου