Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Ανοίγουν θέμα ασύλου

Ανοίγει και πάλι το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου μετά τα τελευταία γεγονότα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον τραυματισμό του πρύτανη Χρήστου Κίττα, ενώ το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος και στην επικείμενη Σύνοδο των Πρυτάνεων που ξεκινάει την Παρασκευή στο Λαύριο.

Ο προβληματισμός στις τάξεις των πανεπιστημιακών αλλά και του υπουργείου Παιδείας είναι έντονος. Ο πρύτανης του ΕΜΠ Κ. Μουτζούρης δήλωσε ότι «η προχθεσινή βίαιη παραβίαση του ασύλου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η επίθεση και ο τραυματισμός του άξιου πρύτανή του κ. Κίττα έχει προβληματίσει έντονα όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα της Ελλάδας και θέτει επί τάπητος το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου».

Ανοίγουν θέμα ασύλου

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου είπε ότι θα στηρίξει τις αποφάσεις των πανεπιστημίων, ενώ με αφορμή την επίθεση κατά του κ. Κίττα έκανε λόγο για «ωμό και απροκάλυπτο φασισμό».

«Είμαστε πλάι και έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις αποφάσεις και τις επιλογές του πανεπιστημίου, ενός πανεπιστημίου το οποίο είναι σύμβολο της δημοκρατίας και της ελεύθερης διακίνησης των αρχών», δήλωσε η υπουργός.

Ο τραυματισμός του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρ. Κίττα  έχει προβληματίσει έντονα για το θέμα του ασύλου τους πανεπιστημιακούς
Ο τραυματισμός του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρ. Κίττα έχει προβληματίσει έντονα για το θέμα του ασύλου τους πανεπιστημιακούς

Για φασιστική επίθεση εναντίον του κ. Κίττα μίλησε και ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ι. Γρυσπολάκης προσθέτοντας πως «δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αρχηγός κόμματος που βγαίνει και καταγγέλλει την έφοδο της αστυνομίας στη γιάφκα του Κερατσινίου ως παραβίαση του οικογενειακού ασύλου».

Εκκληση
Κατά τα λοιπά, το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών κάλεσε τους αρμόδιους παράγοντες της πολιτείας και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας «να προστατεύσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο από πράξεις και ενέργειες που αλλοιώνουν και υπονομεύουν τη φυσιογνωμία και την εύρυθμη λειτουργία του».

Το Προεδρείο της Συνόδου ζήτησε από την πολιτεία «να προστατεύσει την ακεραιότητα των εργαζομένων, την περιουσία των πανεπιστημίων και την τιμωρία των ενόχων».

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ
Να καταργηθεί η ασυλία των κακουργηματικών πράξεων

Την κατάργηση της ασυλίας κακουργηματικών πράξεων μέσα στα πανεπιστήμια προτείνει η ΝΔ και δηλώνει ταυτόχρονα ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση εάν λάβει μια τέτοια απόφαση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προχωρεί σε αυτή την πρόταση και ζητεί ευθέως από τον κ. Παπανδρέου να την υιοθετήσει και να την προωθήσει.

«Είναι καιρός» -υπογραμμίζει η ΝΔ- «να καταργηθεί η ασυλία κακουργηματικών πράξεων μέσα στους χώρους της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών δεν έχει καμία σχέση με το ακαταδίωκτο εγκληματικών δράσεων. Πριν χυθεί κι άλλο αίμα αθώων, οφείλουμε να αντιδράσουμε».

«Το σημερινό καθεστώς που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο» -προστίθεται στην ανακοίνωση- «θα αλλάξει, έτσι κι αλλιώς. Είναι προτιμότερο να αλλάξει σήμερα, πριν συμβούν τα χειρότερα, πάρα αύριο, όταν θα έχει πυροδοτήσει νέες εκρήξεις ανεξέλεγκτης βίας».

«Η ΝΔ είχε αποφασίσει να προχωρήσει τολμηρά πριν από τις εκλογές και το είχε διακηρύξει. Σήμερα είναι έτοιμη να στηρίξει την κυβέρνηση, αν εκείνη πάρει τη μεγάλη απόφαση. Η κοινωνία είναι έτοιμη, η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει, η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία να διστάσει σήμερα. Αύριο ίσως είναι αργά...», καταλήγει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
Αστυνομικός με όπλο στο χέρι

Φωτογραφία που δείχνει αστυνομικό να κρατάει όπλο στο χέρι, κατά τη διάρκεια των προχτεσινών επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, κυκλοφόρησε χτες στο Διαδίκτυο, ξυπνώντας μνήμες που έχουν σημαδέψει ανάλογες καταστάσεις στο παρελθόν και έχουν εξαγριώσει τη νεολαία.

Δίνοντας μία ερμηνεία για το συγκεκριμένο περιστατικό, στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι το γεγονός είναι πραγματικό, αλλά αποσπασματικό από ένα βίντεο διαρκείας και δεν δίνει την πραγματική εικόνα.

Συγκεκριμένα, λέει, ο αστυνομικός ανήκει στην ομάδα «Δ» και δέχτηκε επίθεση μαζί με έναν συνάδελφό του στην πλατεία Συντάγματος, από οκτώ άτομα, τα οποία τους έριξαν στο έδαφος και τους χτυπούσαν με λοστούς και κλωτσιές.

Στην προσπάθειά του να ξεφύγει, ο αστυφύλακας κλώτσησε τους δράστες και πετάχτηκε επάνω κρατώντας το πιστόλι του, χωρίς όμως να το χρησιμοποιήσει.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

ΠΑΡΤΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Τέλος στα πάρτι που διοργανώνονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, λέει η πρυτανεία, με το σκεπτικό ότι η αλόγιστη χρήση του χώρου παρεμποδίζει τα μαθήματα. Η απόφαση της συγκλήτου πάρθηκε με μεγάλη πλειοψηφία και ισχύει μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του οργάνου, στις 24 Ιανουαρίου.

«Δεν είμαστε αντίθετοι στη διοργάνωση πάρτι, διαπιστώσαμε όμως ότι η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο», είπε στο «Εθνος» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης και εξήγησε: «Είχαμε αποφασίσει παλαιότερα να δίνουμε τους χώρους του παραλιακού κτιρίου του πανεπιστημίου στον Βόλο για πάρτι σε επίσημους φορείς και συλλόγους κι αυτά να γίνονται μόνο Παρασκευή και Σάββατο έπειτα από σχετική άδεια.

Τίποτε από αυτά δεν τηρούνταν. Χωρίς άδεια και χωρίς ενημέρωση ο καθένας διοργάνωνε πάρτι, όποια μέρα ήθελε. Αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί άλλο. Το πανεπιστήμιο είναι χώρος διδασκαλίας και τα μαθήματα πρέπει να γίνονται απρόσκοπτα. Η διοργάνωση πάρτι χωρίς έλεγχο από κανέναν παρακωλύει τη λειτουργία του».

Τα μέλη της συγκλήτου θα συναντηθούν τις επόμενες μέρες με εκπροσώπους φοιτητών του πανεπιστημίου προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση για έκτακτες περιπτώσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επόμενη συνεδρίαση της συγκλήτου, στις 24 Ιανουαρίου, θα τεθούν αυστηρότεροι όροι για την παραχώρηση του Παπαστράτειου κτιρίου στην παραλιακή οδό του Βόλου.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου