Υπό παρακολούθηση θέτει την πιστοληπτική ικανότητα Α- της Ελλάδας η Standard & Poor's, σημειώνοντας ότι εντός του επομένου διμήνου θα αποφανθεί σχετικά ως προς την πιθανότητα να προχωρήσει σε υποβάθμιση.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του οίκου, την οποία μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η S&P θα αποφασίσει για την παρακολούθηση τους επόμενους δύο μήνες, αφού λάβει περισσότερες πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές για τα σχέδια αντιμετώπισης των εντεινόμενων οικονομικών και δημοσιονομικών πιέσεων.
«Εάν καταλήξουμε στο ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι αρκετά επιθετική για να διασφαλίσει σημαντική και διατηρήσιμη υποχώρηση του βάρους του δημόσιου χρέους, οι αξιολογήσεις θα επιβεβαιωθούν», προσθέτουν οι αναλυτές του οίκου.
Ειδικότερα όπως εκτιμά ο αναλυτής του οίκου, Marko Mrsnik, «Τα σχέδια δημοσιονομικής προσαρμογής που παρουσίασε η νέα κυβέρνηση δεν αναμένεται να εξασφαλίσουν μία διατηρήσιμη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους».
Ο οίκος προειδοποιεί ότι εάν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα, το χρέος θα αγγίξει το 125% του ΑΕΠ το 2010 και θα είναι το υψηλότερο ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης. Μάλιστα, αναμένεται να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα ή και να κινηθεί ακόμα υψηλότερα, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Σημαντικά βήματα
H S&P αναγνωρίζει πως το ΠΑΣΟΚ έχει γνώση της σοβαρότητας του ελλειμματικού προϋπολογισμού που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση καθώς και ότι έχει ανακοινώσει μέτρα για να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά, ενώ κινείται και με γνώμονα τη διάθεση πιο αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων.
Αυτά τα βήματα θεωρούνται σημαντικά, γιατί η χρησιμότητα του προηγούμενου πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης έχει υπονομευτεί από το γεγονός ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατ΄ επανάληψη υπολόγιζαν λανθασμένα τα ελλείμματα, αναφέρει ο οίκος. Σύμφωνα με το διεθνή οίκο η εξέλιξη για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας επηρεάζει και τις αξιολογήσεις για τις ελληνικές τράπεζες, για τις οποίες έχει διατυπωθεί ήδη αρνητική προοπτική.
Αβέβαιη στρατηγική
Ο οίκος επίσης θεωρεί ότι η στρατηγική της νέας κυβέρνησης για τη δημοσιονομική προσαρμογή είναι πιο αβέβαιη. Έχουν εξαγγελθεί νέα μέτρα, όπως η αύξηση των φόρων και η μείωση των δαπανών, τα οποία όμως κατά την S&P δεν αναμένεται να αλλάξουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική δυναμική της Ελλάδας, με δεδομένο το υψηλό έλλειμμα και το χρέος που κληρονόμησε η κυβέρνηση. Επίσης, η κατάσταση της οικονομίας επιβαρύνεται περαιτέρω από τις μη ευνοϊκές δημογραφικές τάσεις και τις ασθενείς προοπτικές ανάπτυξης.
Εν αναμονή
Η S&P περιμένει πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές γύρω από τα σχέδιά τους για την αντιμετώπιση της κατάστασης. «Εάν συμπεράνουμε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι αρκετά επιθετική για να διασφαλίσει μία σημαντική και διατηρήσιμη μείωση του χρέους, η αξιολόγηση μπορεί να επιβεβαιωθεί.
Αντίθετα, θα μπορούσαμε να υποβαθμίσουμε την αξιολόγηση κατά μία βαθμίδα στο ΒΒΒ+ εάν θεωρήσουμε τις δημοσιονομικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης ως μη ρεαλιστικές, ειδικά με δεδομένο τον κίνδυνο υπο-απόδοσης της ελληνικής οικονομίας έναντι πολλών άλλων της Ευρωζώνης, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», καταλήγει ο οίκος.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου