Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Ειδήσεις...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΙΔΗΣΗ η έλευση του Λουκά Παπαδήμου στην Αθήνα; Όχι. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έρχεται συχνά-πυκνά από τη Φρανκφούρτη. Διατηρεί μάλιστα γραφείο στην Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ως επίτιμος πρόεδρός της. Όπως συνεχίζει να κουρεύεται, λένε, στον «κύριο Ηλία» απέναντι από την τράπεζα.
ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ είδηση ούτε ότι ο Παπαδήμος τα ΄πε με τον Γιώργο Παπανδρέου. Το 2009 τα λένε συχνάπυκνά. Στη Φρανκφούρτη, όταν...
ο Γιώργος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε πάει να δει τον Ζαν Κλοντ Τρισέ. Ή και στο τηλέφωνο. Η επικοινωνία έχει έναν ιδιαίτερο κώδικα. Οι μεν κεντρικοί τραπεζίτες- κι ο Παπαδήμος είναι στον κλάδο σχεδόν μια εικοσαετία- εκφράζονται με τακτ. Ο δε Παπανδρέου είναι αρκετά ευγενής, ώστε να είναι γενικόλογα θετικός χωρίς όμως να δεσμεύεται συγκεκριμένα. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε προεκλογικά η εντύπωση ότι ο Παπαδήμος θα μπει επικεφαλής στο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ για να αναλάβει τα οικονομικά στην κυβέρνηση. Η εντύπωση δεν ήταν ακριβής, αλλά δεν προκάλεσε τελικά αμοιβαία παρεξήγηση.

ΠΑΡ΄ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, η συνάντηση Παπαδήμου με Παπανδρέου την περασμένη εβδομάδα δεν ήταν και εντελώς συνηθισμένη. Δεν ανακοινώθηκε. Ωστόσο, κορυφαία πηγή επιμένει πως προέκυψε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού που είχε και άλλες φανερές πτυχές. Δηλώσεις Παπακωνσταντίνου, αλλά και τοποθετήσεις νέων διοικήσεων σε Εθνική και Αγροτική, καθώς και κάλυψη των υπολειπόμενων θέσεων γενικών γραμματέων στο υπουργείο Οικονομικών. Το σχέδιο, που υποστηρίχθηκε ενεργά από το Μαξίμου, στόχευε στο να μαζευτεί το κακό κλίμα εντός και εκτός, ώστε να κατέβουν τα spreads των ομολόγων. Το κλίμα δεν ήταν άσχετο με τις δηλώσεις Τρισέ, Γιούνκερ και Αλμούνια που πυροδοτούσαν δημοσιεύματα. Ο πρώτος έφθασε μέχρι να δώσει συνέντευξη σε ελληνικό κανάλι, σε μια προσπάθεια της ΕΚΤ να μεταδώσει την κρισιμότητα της δημοσιονομικής κατάστασης στην εγχώρια κοινή γνώμη.

ΟΛΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ εκ του αποτελέσματος. Η δήλωση Γιούνκερ- που ήρθε μετά τα ραντεβού Παπαδήμου στην Αθήνα- λειτούργησε πράγματι πυροσβεστικά. Τα spreads υποχώρησαν, έστω κι αν τα αρνητικά σχόλια του διεθνούς Τύπου συνεχίζονται. Το ραντεβού όμως έγινε είδηση γιατί διέρρευσε.

ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πεταλωτής επιβεβαίωσε λίγο αγχωμένος την Τρίτη τις συναντήσεις με τον «κύριο Παπαδήμα» σε μια από τις ωραίες στιγμές της ενημέρωσης. Τέλος καλό; Θα δείξει. Στα δημοσιονομικά δεν έχουμε φάει ακόμη τον γάίδαρο.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

nonews-news.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου