Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΕΚΘΕΙΑΖΕΙ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου επανέλαβε ότι «την προσεχή περίοδο» θα σημειωθούν σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ευρώπη.


του ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο Νταβούτογλου, που δεν καθόρισε το χρόνο των «σημαντικών εξελίξεων», μιλούσε σε δημοσιογράφους στην Αθήνα, όπου παρέστη στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ.


Έσπευσε ακόμη να χαρακτηρίσει «λαμπρή περίοδο» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας ότι κατά την περίοδο που ο Γ. Παπανδρέου ήταν Υπουργός Εξωτερικών, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είχαν παρουσιάσει «λαμπρή εξέλιξη». Τόνισε ακόμη ότι όσα ενώνουν την Τουρκία και την Ελλάδα είναι περισσότερα απ' όσα τις χωρίζουν.

Ο Τούρκος Υπουργός είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι η απάντηση Παπανδρέου στην επιστολή Ερντογάν δεν επρόκειτο να δοθεί χθες.

Εξάλλου, οι κ. Παπανδρέου και Δρούτσας είχαν συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεργκ, τον οποίο ενημέρωσαν για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Συζητήθηκε επίσης και το ενδεχόμενο επίσκεψης του κ. Παπανδρέου στην Ουάσινγκτον, το νέο χρόνο.

Η αλυσίδα της Τουρκίας
Άρθρο στην εφημερίδα «Σαμπάχ» χαρακτηρίζει το Κυπριακό σαν αλυσίδα στα πόδια της Τουρκίας, που κανένας δεν μπόρεσε να σπάσει. «Τώρα», προσθέτει, «κατά τους προσεχείς πέντε μήνες, φαίνεται ότι ίσως σπάσει η αλυσίδα αυτή, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Ή θα επιτευχθεί συμφωνία πάνω σε ένα σχέδιο υπό τη στέγη της Ε.Ε., ή θα ανοίξει ο δρόμος για ένα βελούδινο διαζύγιο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η Κύπρος θα είναι το πρώτο διαγώνισμα της Τουρκίας για το μέλλον των σχέσεών της με τη Δύση».

ellinikoforum.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου