Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Γερμανικός τύπος για ελληνική οικονομία

Τα σημερινά κύρια άρθρα των μεγάλων γερμανικών εφημερίδων για την ελληνική δημοσιονομική κρίση:
Bild

"Οι απάτες και οι παραβάσεις των Ελλήνων ισχύουν, αλλά η μαζική κερδοσκοπία εναντίον του ευρώ και εναντίον της Ελλάδας αποτελεί τουλάχιστον ισοδύναμο σκάνδαλο.

"Τράπεζες και funds δισεκατομμυρίων ευρώ στοιχηματίζουν στην χρεοκοπία μίας ολόκληρης χώρας. Και αποκομίζουν καθημερινά κέρδη εις βάρος της Ευρώπης.

"Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τότε που οι ευρωπαϊκές χώρες διέσωσαν τον τομέα αυτόν. Τώρα, αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι κερδοσκοπούν εναντίον μίας ευρωπαϊκής χώρας- την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διασώσει με χρήματα των φορολογουμένων.

"Δεν είναι δυνατόν να κλονίζεται ολόκληρο το ευρώ επειδή οι κερδοσκόποι δεν παθαίνουν αυτό που τους αξίζει", αναφέρεται στο κύριο άρθρο της Bild.
 
Die Welt

"Οι Γερμανοί θα πρέπει να βοηθήσουν τους Έλληνες να σταματήσουν το σφυροκόπημα της χώρας τους- ακόμη και αν σχεδόν κανείς δεν θέλει να το ακούσει (ακόμη). Ο κίνδυνος, χώρες σαν την Ισπανία να αντιμετωπίσουν πρόβλημα είναι υπερβολικά μεγάλος. Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση σε επίπεδο κρατών την οποία δύσκολα μπορεί να διαχειρισθεί μόνη της.

"Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πολιτικά ξεκάθαρος τρόπος για την έξοδο από την κατάσταση αυτή, διότι οι χώρες της ευρωζώνης δεν έχουν προβλέψει έναν μηχανισμό αποκλεισμού μιας χώρας από την ευρωζώνη κατά συντεταγμένο τρόπο, όπως θα έπρεπε.

Άρα, το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι 'πότε θα κινηθεί η Μέρκελ;'. Εάν το κάνει πολύ νωρίς, ελαφρύνει χωρίς λόγο την πίεση προς τους Έλληνες. Η στάση της άρα είναι η σωστή αυτή τη στιγμή. Αλλά εάν η βοήθεια φθάσει πολύ αργά, προκύπτει απειλή για μια καταστροφή πολύ μεγαλύτερη από την κρίση του 2008.

"Η πίεση αυξάνεται- η καγκελάριος το γνωρίζει. Περιμένει ακόμη τη σωστή στιγμή για να δικαιολογήσει τα δισεκατομμύρια (της βοήθειας) προς την Ελλάδα. Αλλά τότε, η κατάσταση στις αγορές μπορεί να έχει γίνει ανεξέλεγκτη", γράφει στο κύριο άρθρο της η Die Welt.

 Suddeutsche Zeitung

"Όπως όλα τα άλλα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης, ο (υπουργός Εξωτερικών) Γκίντο Βεστερβέλε γνωρίζει ότι η πραγματική ερώτηση δεν είναι πλέον εάν ο κόσμος θα βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά με ποιόν τρόπο.

"Εάν η κρίση επεκταθεί στην Ισπανία και την Ιταλία, ολόκληρη η ζώνη του ευρώ θα διαρραγεί... και μαζί της (μπορεί να έλθει) η 'μητέρα όλων των οικονομικών κρίσεων'.

"Οι ευρωπαίοι εταίροι δεν είναι άμοιροι ευθυνών για τα προβλήματα των νότιων γειτόνων. Απέστρεφαν το βλέμμα όταν οι Έλληνες πλαστογραφούσαν τα στατιστικά τους στοιχεία και όταν οι Ισπανοί είχαν τη στεγαστική 'φούσκα'.

Έκαναν επίσης πολύ λίγα για την ανάπτυξη της νομισματικής ένωσης σε πολιτική ένωση... σήμερα η νομισματική πολιτική αποφασίζεται κεντρικά, ενώ η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική δεν είναι ακόμη συντονισμένη".

"Εάν η Ισπανία αποτελούσε μέλος μιας πολιτικής, και όχι μόνο νομισματικής, ένωσης, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Η Φλόριντα αποτελεί παράδειγμα. Υπήρξε εκεί μια στεγαστική φούσκα, αλλά δεν υπήρξε ούτε πληθωρισμός ούτε κρίσης χρέους. Ένας λόγος είναι ότι η Φλόριντα αποτελεί πολιτικά τμήμα των ΗΠΑ.

"Τι πρέπει να γίνει; Η πιο λογική λύση θα ήταν η προσφυγή στον θεσμό που έχει δημιουργηθεί για τον λόγο αυτόν- το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", αναφέρεται στο κύριο άρθρο της εφημερίδας.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

"Μαζί με τις συνήθεις οξύτητες για την δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας, υπάρχει τώρα και μία νέα συζήτηση για πιθανές πολιτικές συνέπειες- εκτός της συνεχιζόμενης συζήτησης για οικονομική βοήθεια.

"Ο επικεφαλής της ευρωομάδας Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ χρησιμοποιεί την ελληνική κρίση για να επαναδιατυπώσει παλιά αιτήματα για μια ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση. Το κίνητρό του είναι ξεκάθαρο- θέλει να μεταβάλει την Ευρωομάδα του σε δικό του κέντρο ευρωπαϊκής εξουσίας.

Τελικά, ο Γιούνκερ θέλει η Γερμανία - η οποία κέρδισε τη θέση της ως προς την ανταγωνιστικότητα σε μακροχρόνια περιοριστική μισθολογική πολιτική- να γίνει λιγότερο ανταγωνιστική".

"Η πρόταση είναι βλακώδης για δύο λόγους. Με οικονομικούς όρους είναι ανόητη διότι οι δυσκολίες της νομισματικής ένωσης δεν θα επιλυθούν από τη μείωση της ανταγωνιστικότητας που διατάχθηκε από πολιτικούς. Με πολιτικούς όρους είναι ανόητη διότι κανείς δεν μπορεί να φαντασθεί ότι η γερμανική μισθολογική πολιτική θα καθορισθεί στις Βρυξέλλες", αναφέρει το κύριο άρθρο της η εφημερίδα.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου