Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Νέα "περι-κομμένα" μέτρα


Εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης των νέων πιο σκληρών μέτρων, για τη μείωση του ελλείμματος, που εγκρίθηκαν νωρίτερα από το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, περικόπτονται κατά 30% τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων, καθώς και το επίδομα αδείας, παγώνουν οι συντάξεις στο Δημόσιο, περικόπτονται κατά 12% τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, αυξάνονται οι συντελεστές του ΦΠΑ, από 4 σε 5%, από 9 σε 10% και από 19 σε 21%, αυξάνεται κατά 8 λεπτά η τιμή της βενζίνης και κατά 3 λεπτά το πετρέλαιο κίνησης, και κατά 20% ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα. Eνώ φρένο στις επιστροφές Φόρου Προστιθέμενης αξίας βάζει και επίσημα με εγκύκλιο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι αναστέλλεται μέχρι τις 31 Μαΐου κάθε επιστροφή του συγκεκριμένου φόρου προς επιχειρήσεις.


Οι επίσημες ανακοινώσεις – σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες – αναμένεται να γίνουν από τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιώργο Πεταλωτή και τον Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αργότερα το μεσημέρι, αναμένεται να προχωρήσει σε εξειδίκευση των μέτρων και στις 5 το απόγευμα θα ενημερώσει τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου θα ενημερώσει σε λίγη ώρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, και στη συνέχεια θα έχει διαδοχικές επαφές με τους Προέδρους της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ,  της ΓΣΕΒΕΕ, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και του ΣΕΒ.  
ΠΑΣΟΚ
“Η βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η δημοσιονομική εξυγίανση. Εάν όμως ξεχάσουμε το κομμάτι της ανάπτυξης, φοβάμαι ότι σε τρεις μήνες θα συζητάμε τα ίδια προβλήματα, δήλωσε στον Αθήνα 9,84, ο αναπληρωτής Υπουργός Αμυνας, Πάνος Μπεγλίτης.
Τη διαφωνία του για την αύξηση του ΦΠΑ εξέφρασε μέσω του σταθμού μας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παντελής Οικονόμου, και πρόσθεσε ότι πρέπει να φορολογηθεί διαφορετικά το πετρέλαιο κίνησης από το πετρέλαιο θέρμανσης.
“ Είνια στο χέρι των στελεχών του ΠΑΣΟΚ να αποδειχθεί ιστορική η χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού. Το πρώτο βήμα της προσπάθειας θα κριθεί στο πόσο γρήγορα θα συγκροτηθεί πολιτική ομάδα γύρω από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος δεν μπορεί να πορευθεί μόνος του, δήλωσε επίσης στο σταθμό μας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Πάρις Κουκουλόπουλος.

 ΝΔ
Για αλαζονική εμφάνιση, που προβληματίζει τους Έλληνες κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κάνοντας λόγο για “κατεδάφιση του εσωτερικού μετώπου”, λίγο πριν τις επαφές του Γιώργου Παπανδρέου με σημαντικούς ηγέτες.
ΚΚΕ
Σε γενικό ξεσηκωμό κάλεσε το λαό το ΚΚΕ, ενώ δηλώσεις για τα νέα σκληρά μέτρα θα κάνει σε μια ώρα η γγ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.
ΛΑΟΣ
Την έκδοση ομολογιακού δανείου πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ με ορίζοντα δεκαετίας, στο οποίο θα πρέπει να συμμετάσχουν εθελοντικά οι διακόσιες πλουσιότερες ελληνικές οικογένειες, πρότεινε μέσω της τηλεόρασης του ΑΝΤ-1 ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, με στόχο να βοηθηθεί η οικονομία.Όπως είπε, “η κυβέρνηση έπρεπε να είχε επιδείξει τολμηρότητα απέναντι στο πρόβλημα και να μην περίμενε να πάρει τα μέτρα τελευταία στιγμή υπό τον εκβιασμό των καταστάσεων”.
ΣΥΡΙΖΑ
“Οι εναλλακτικές προτάσεις διεξόδου από την κρίση και ο συντονισμός δράσης ενάντια στις συνέπειες της κρίσης” επί τάπητος στη σύσκεψη του ευρωπαϊκού συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, σήμερα στις Βρυξέλλες, στην οποία θα μιλήσει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
“Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση υπό την πίεση της Κομισιόν και των αγορών είναι άδικα και θα αποδειχθούν αναποτελεσματικά”, τόνισε νωρίτερα το πρωί επίσης στο σταθμό μας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
“Ο κ. Σαμαράς εξυπηρετεί τις δικές του αντιπολιτευτικές ανάγκες κυρίως για το εσωτερικό του κόμματός του”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης μιλώντας στον Αθήνα 984.
Κινητοποιήσεις
“Την ώρα που ο πρωθυπουργός ανακοινώνει μέτρα σε βάρος της εργατικής τάξης σφαγιάζοντας τα δικαιώματά της οι συνέταιροι της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, συναντιούνται μαζί της”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ και καλεί σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που οργανώνει σε όλη την Ελλάδα.
Επεισόδια μικρής έντασης δημιουργήθηκαν νωρίτερα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου όταν συνταξιούχοι επιχείρησαν να σπάσουν το κλοιό των αστυνομικών. Τελικά οι συνταξιούχοι παραμένουν στο σημείο, διαδηλώνοντας κατά του παγώματος των συντάξεων που περιλαμβάνεται στα νέα οικονομικά μέτρα ενώ οι εκπρόσωποί τους  συναντώνται αυτήν την ώρα με τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη. 

Ακόμη για δεύτερη ημέρα απεργούν οι ιδιοκτήτες ταξί ενώ παράσταση διαμαρτυρίας σε μία ώρα έχει προγραμματίσει και η ΑΔΕΔΥ με τη συμμετοχή της ΟΛΜΕ. Το νέο ραντεβού του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσίων υπαλλήλων έχει κλείσει για τις 16 Μαρτίου με νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία.

“ Υπάρχουν πολλές μορφές κινητοποιήσεων που έχει στη διάθεσή του το συνδικαλιστικό κίνημα και στο επόμενο διάστημα θα αξιοποιήσουμε αυτές τις μορφές.” επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, μιλώντας το πρωί στον ΑΘΗΝΑ 984.”

Εν τω μεταξύ το απόγευμα το ΠΑΜΕ προχωρά σε πικετοφορίες στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά.
Στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στο πλαίσιο της τετράωρης στάσης εργασίας τους έως τις τρεις. Ακολούθως θα ξεκινήσουν πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα, σχετικά με το ενδεχόμενο απολύσεων, μετά την παραχώρηση των Ναυπηγείων στον όμιλο Αμπου Ντάμπι Μαρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου