Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

25 μέρες χωρίς νερό είναι οι κάτοικοι της Αγίας Βαρβάρας Κόνιτσας!!!


Σχεδόν ένα μήνα χωρίς καθόλου νερό βρίσκονται οι λιγοστοί κάτοικοι της Αγίας Βαρβάρας Κόνιτσας καθώς ο σωλήνας που γεμίζει τη δεξαμενή η οποία υδροδοτεί τα σπίτια έχει υποστεί βλάβη χωρίς όμως να έχει ακόμα επιδιορθωθεί. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και ρίχνουν ευθύνες στον Δήμο κάνοντας λόγο για ανεξήγητη κωλυσιεργία, ενώ όπως καταγγέλλουν, δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα ώστε να φτάσει με διαφορετικό τρόπο νερό στην περιοχή.Ο δήμαρχος Κόνιτσας, Χαράλαμπος Εξάρχου τόνισε πως το συνεργείο του δήμου δουλεύει καθημερινά προκειμένου να λύσει το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί αναγνωρίζοντας πως οι 25 μέρες που έχουν περάσει είναι πολλές ρίχνοντας όμως ευθύνες και στους κατοίκους οι οποίοι, όπως είπε, δεν βοηθούν το συνεργείο.

Οι κατολισθήσεις η αιτία της βλάβης

Οι βροχές που έπεσαν πριν από 25 μέρες στην περιοχή της Κόνιτσας έφεραν κατολισθήσεις με τις πέτρες και τα χώματα που έπεσαν να κόβουν το σωλήνα που μεταφέρει το νερό από το ποτάμι στη δεξαμενή. Από τότε το χωριό της Αγ. Βαρβάρας έχει μείνει χωρίς νερό. Ο σωλήνας αυτός που έχει τοποθετηθεί επιφανειακά εδώ και 15 - 20 χρόνια είχε ξαναδημιουργήσει προβλήματα πριν από 3 χρόνια, όμως τότε η βλάβη είχε διορθωθεί άμεσα. Τώρα μπορεί τα συνεργεία του δήμου να απομάκρυναν τις πέτρες και τα χώματα από το σωλήνα και να επιδιόρθωσαν το σωλήνα, όμως το νερό εξακολουθεί να μη φτάνει στη δεξαμενή. Όπως μας είπε ο δήμαρχος Κόνιτσας οι τεχνικοί δεν μπορούν να εντοπίσουν που είναι το πρόβλημα και σε τι οφείλεται. Αν δηλαδή είναι διαρροή ή αν έχει εισχωρήσει κάτι μέσα στο σωλήνα που εμποδίζει το νερό να γεμίσει τη δεξαμενή.

Καμία πρόνοια από το δήμο
Οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού, η πλειοψηφία των οποίων είναι ηλικιωμένοι, διαμαρτύρονται έντονα καθώς 25 μέρες χωρίς νερό είναι αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και αναγκάζονται να πηγαίνουν σε διπλανό χωριό για να γεμίζουν μπιτόνια ώστε να έχουν νερό να πιούν και να πλυθούν. Κατηγορούν μάλιστα το δήμο αφού, όπως μας είπαν, μπορεί το συνεργείο που έστειλε όντως να επιδιόρθωσε την εμφανή βλάβη που διαπίστωσε, ωστόσο, από τη στιγμή που το πρόβλημα δε λύθηκε, δε δικαιολογείται πως επί τόσες μέρες δεν έχει βρει τι φταίει και το νερό δε φτάνει στη δεξαμενή.«Μιλάμε για ένα σωλήνα μήκους το πολύ 400 μέτρα. Δεν είναι δυνατόν επί 25 μέρες να μην έχουν βρει που είναι το πρόβλημα», τονίζουν και προσθέτουν «Ακόμη και καινούργιο να έβαζαν τόσες μέρες δεν θα είχαν περάσει».Επιπρόσθετα απόδημοι του χωριού που επισκέφτηκαν την περιοχή το τριήμερο καταγγέλλουν πως τα συνεργεία του δήμου δεν βρίσκονταν εκεί.«Αυτοί έκαναν διακοπές γιατί στο σπίτι τους έχουν νερό. Για εμάς καμία πρόνοια», είπαν.«Είναι απίστευτο το 2010 να θέλουμε πάνω από 25 μέρες να επισκευάσουμε ή να βρούμε μία βλάβη σε ένα λάστιχο», προσθέτουν.Πέραν όμως από τα παράπονα που έχουν οι κάτοικοι από τον δήμο για την καθυστέρηση στην αποκατάσταση τη βλάβης, έχουν ένα ακόμα. Την αδιαφορία που, όπως λένε, έχει επιδείξει στο να βρει μια διαφορετική λύση για να φέρει νερό στο χωριό.«Ας στείλει μια υδροφόρα να γεμίζει τη δεξαμενή, μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη. Τόσο δύσκολο είναι;», διερωτώνται.Ταυτόχρονα χαρακτηρίζουν ως εμπαιγμό την κίνηση του δήμου να τους στείλει μια εξάδα νερό εδώ και 25 μέρες.

Φταίνε κι κατοικοι υποστηρίζει ο δήμαρχος

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κόνιτσας, Χαράλαμπος Εξάρχου, μας τόνισε πως το συνεργείο του δήμου ασχολείται σε καθημερινή βάση με το πρόβλημα. Επιβεβαίωσε πως δεν έχει ακόμα καταφέρει να βρει τι ακριβώς φταίει στο δίκτυο και το νερό δε φτάνει στη δεξαμενή, κατηγόρησε όμως ταυτόχρονα τους κατοίκους της περιοχής γιατί όπως είπε, δεν βοηθούν το συνεργείο υποδεικνύοντας του πιθανά σημεία που μπορεί να έχει υπάρξει πρόβλημα στο παρελθόν και τα οποία αυτοί πιθανώς να γνωρίζουν.«Δεν πήγε κανείς χωριανός να βοηθήσει τους εργάτες. Ούτε ο πρόεδρος του χωριού. Κάθονται στο καφενείο και περιμένουν να έρθει το νερό», ήταν τα λόγια του κ. Εξάρχου.Παράλληλα ο δήμαρχος υποστηρίζει πως η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική όσο την περιγράφουν οι κάτοικοι, αφού σύμφωνα με τον ίδιο νερό υπάρχει για να πίνουν αλλά δεν αρκεί για άλλες δουλείες όπως πότισμα και πλύσιμο.Οι κάτοικοι βέβαια επιμένουν πως από τις βρύσες τους δε βγαίνει σταγόνα, ενώ διευκρινίζουν πως τα νερά που τρέχουν από διάφορες βρύσες μέσα στο χωριό δεν έχουν να κάνουν με τη δεξαμενή και πως είναι νερά ακατάλληλα όχι μόνο για πόση αλλά και για οτιδήποτε άλλο.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου