Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Τον θέλουν νεκρό

ΕΝΩ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΠΙΑΣΟΥΝ

Δικαστική απόφαση για να κηρυχθεί νεκρός ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου Ράτκο Μλάντιτς, προτίθεται να ζητήσει η οικογένειά του. Το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί σύντομα στο αρμόδιο δικαστήριο του Βελιγραδίου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο δικηγόρος της οικογένειας Μλάντιτς, Μίλος Σάλιτς. Ο πρώην αρχηγός του σερβοβοσνιακού στρατού, στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς, κατηγορήθηκε τον Ιούλιο του 1995 από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) για εγκλήματα πολέμου, συμμετοχή σε γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Μέχρι το 2005, ο Ράτκο Μλάντιτς βρισκόταν υπό την προστασία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Σερβίας και δεν συλλαμβάνονταν. Έπειτα από πιέσεις του διεθνούς παράγοντα, το Βελιγράδι άλλαξε στάση και άρχισε η καταδίωξη του Μλάντιτς, που ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είχε αποτελέσματα.
Ο δικηγόρος Μίλος Σάλιτς δήλωσε στην εφημερίδα "Νόβοστι" ότι, "η οικογένεια του Μλάντιτς ζητά να κηρυχθεί νεκρός όχι μόνο για να αποδεσμευτεί η περιουσία του, που δημεύτηκε το 2006 (σ.σ. σύμφωνα με το νόμο για την προσωρινή δήμευση ακινήτων, φυγόδικών, κατηγορούμενων για εγκλήματα πολέμου), αλλά και για να τερματιστεί η ταλαιπωρία που υπόκεινται καθημερινά όλοι οι συγγενείς του".
Ο κ. Σάλιτς εξήγησε ότι, για να κριθεί κάποιος αγνοούμενος, νεκρός θα πρέπει να είναι πάνω από 70 ετών και για μία πενταετία τουλάχιστον, να μην υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία ότι ζει.
"Το γεγονός ότι o Μλάντιτς, σήμερα, είναι 68 ετών δεν αποδυναμώνει το αίτημα της οικογένειας αφού, εδώ και πολλά χρόνια, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι ζωντανός", συμπληρώνει στη δήλωσή του ο κ. Σάλιτς.
Ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής για τη συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης, Ράσιμ Λιάγιτς, χαρακτήρισε "χλευασμό του κράτους" το αίτημα της οικογένειας Μλάντιτς.
"Η κατάθεση τέτοιου αιτήματος δηλώνει πως γνωρίζουν ότι ο Μλάντιτς ζει και οι αρχές, αγνοώντας αυτή την προσπάθεια εμπαιγμού των θεσμών, θα συνεχίσουν την καταδίωξη του, με την ίδια δυναμική" τόνισε ο κ. Λιάγιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου