Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Rafting στα ποτάμια της Ελλάδας

Τι είναι το Rafting (ράφτινγκ)

To ράφτινγκ (rafting) έχει πάρει την ονομασία του από την αγγλική λέξη raft (=σχεδία). Πρόκειται για την κατάβαση ποταμού με φουσκωτή βάρκα που κινείται με κουπιά. Το ρεύμα του ποταμού είναι αυτό που καθορίζει την πορεία, ενώ τα κουπιά χρησιμοποιούνται για την αποφυγή των εμποδίων ή σε άλλη περίπτωση ανάγκης. Ο αριθμός των επιβατών καθορίζεται από το μέγεθος της βάρκας, αλλά συνήθως στις οργανωμένες εκδρομές οι βάρκες φιλοξενούν 6-10 άτομα και τον οδηγό. Το ράφτινγκ είναι ένα πολύ κοινωνικό άθλημα που φέρνει τον άνθρωπο σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα ασκείται και διασκεδάζει. Είναι ευεργετικό για όλους τους ανθρώπους που ζουν σε μεγαλουπόλεις. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει και στη χώρα μας μεγάλη διάδοση.

Rafting στην Ελλάδα;

Και όμως υπάρχει! Γιατί το rafting δεν είναι μόνο το να επαναλαμβάνεις δυο και τρεις φορές την ημέρα τα ίδια και τα ίδια, στις παρέες που έρχονται να για δυο ώρες ανέμελης "extreme" διασκέδασης, ή να οδηγείς το σκάφος απ' τα νορμάλ "μονοπάτια", μήπως και βραχεί ο "καινούργιος" πελάτης. Ράφτινγκ είναι και το να ξεχυθείς στο φουσκωμένο και δύσκολο ποτάμι, να δοκιμάσεις να περάσεις μέσα από τη τεράστια τρύπα και ν' αναποδογυρίσεις, χωρίς ν' ανησυχείς για κάποιον ασυνήθιστο στα Άγρια νερά! Είναι ένα πραγματικό άθλημα του ποταμού, που δυστυχώς, η εμπορική εικόνα του, το έχει "ρίξει" στα μάτια αρκετών.

Ευτυχώς όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι. Υπάρχουν και ομάδες που τολμάνε αυτό το βήμα παρακάτω, τολμάνε να μπούνε στο δύσκολο ποτάμι και γιατί όχι, να δείξουν και το δρόμο στους υπόλοιπους, οι οποίοι θα κάνουν κι αυτοί με τη σειρά τους, τη δική τους "υπέρβαση".

Το ράφτινγκ δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται: διασκεδαστικές στιγμές στη βάρκα με φίλους, φωνές, γέλια και αδρεναλίνη στο κατακόρυφο. Πίσω από όλα αυτά υπάρχει το δέος που νιώθεις συνειδητοποιώντας πως βρίσκεσαι στο έλεος του ποταμού και πως, για να τα πάτε καλά οι δυο σας, πρέπει να αποδεχτείς την υπεροχή του. Tο άλλο κοινό μυστικό είναι η συνεργασία ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος. H δύναμη τόσων ανθρώπων ενώνεται για να «συνομιλήσει» με το ποτάμι, να πάει κυριολεκτικά «με τα νερά του». Ίσως γι’ αυτόν το λόγο τα τελευταία χρόνια που οι Έλληνες των πόλεων «ανακάλυψαν» το ράφτινγκ, το κατέταξαν ανάμεσα στα πιο δημοφιλή αθλήματα στη φύση. Tο κουπί ανακηρύχθηκε το καλύτερο αγχολυτικό και κάθε χρόνο τα ποτάμια κατακλύζονται από ανθρώπους κάθε ηλικίας που μετράνε τη δύναμή τους στο νερό.



συνεχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου