Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Συμφωνία Τουρκίας - Ιράν - Βραζιλίας

 ΚΑΛΑ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ...

Ως ιδιαίτερα μεγάλη διπλωματική νίκη, που εμπεδώνει την θέση της Τουρκίας στη διεθνή σκακιέρα, χαιρετίζει ο τουρκικός τύπος την συμφωνία Τουρκίας - Ιράν - Βραζιλίας, που υπεγράφη στην Τεχεράνη.
Μετά από σκληρή διαπραγμάτευση 18 ωρών, ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών Μανούτσεχρ Μοτάκι, ο Βραζιλιάνος ομόλογος του Τζέλσο Αμορίμ και ο Τούρκος Υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου υπέγραψαν την συμφωνία αποστολής του εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν στην Τουρκία σε μια συμφωνία ανταλλαγής πυρηνικών καυσίμων.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινετζάτ, καθώς και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα παρέστησαν στην τελετή υπογραφής.
"Η συμφωνία που πραγματοποιήθηκε χθες ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης υπομονής και συγκράτησης που επέδειξε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου το τελευταίο χρόνο", υποστηρίζει η αρθρογράφος Μιλιέτ Ασλί Αϊντιντασμπάς και συμπληρώνει ότι:
"Τον τελευταίο χρόνο ο κ.Νταβούτογλου επισκέφτηκε 7 φορές το Ιράν, και διεξήγε εκατοντάδες επαφές με Ιρανούς αξιωματούχους σε διάφορα μέρη του κόσμου".
Στη διακήρυξη που υπεγράφη χθες,το Ιράν συμφώνησε να μεταφέρει 1200 κιλά από το ελαφρά εμπλουτισμένο ουράνιο στην Τουρκία μέσα σε ένα μήνα και να λάβει σε αντάλλαγμα, μέσα σε ένα χρόνο, 120 κιλά του 20 τοις εκατό εμπλουτισμένο ουράνιου για χρήση σε αντιδραστήρα ιατρικής έρευνας.
"Παρά τον σκεπτικισμό στην Δύση, οι πρώτες αντιδράσεις στο σχέδιο ήταν θετικές", λέει ο αρθρογράφος της εφημερίδας "Χουριέτ" Σεντάτ Εργκίν προσθέτοντας ότι "η συμφωνία είναι μια θετική εξέλιξη γιατί αποτελεί ένα θετικό βήμα στις προσπάθειες για μια διπλωματική διευθέτηση στο αδιέξοδο του Ιράν".
Η Βραζιλία επιθυμεί να συμμετάσχει με την Τουρκία στις διαπραγματεύσεις της Ομάδας των 5+1 (μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία) για το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, δήλωσε από τη Μαδρίτη ένας σύμβουλος του βραζιλιάνου προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Θα ήταν "κανονικό και επιθυμητό" η Βραζιλία και η Τουρκία, που διαπραγματεύτηκαν τη Δευτέρα με την Τεχεράνη τη συμφωνία ανταλλαγής ιρανικού ουρανίου στην Τουρκία να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες δυνάμεις, δήλωσε στον Τύπο ο Μάρκο Αουρέλιο Γκαρσία, σύμβουλος του βραζιλιάνου προέδρου.
"Πιστέυω ότι θα ήταν κανονικό το λιγότερο ένα σημαντικό μέρος των διαπραγματεύσεων να είναι ανοιχτές" σε αυτές τις δύο χώρες, δήλωσε ο σύμβουλος για εξωτερικές υποθέσεις του προέδρου Λούλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου