Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Σύγκρουση για "Καλλικράτη"

"Η μεταρρύθμιση είναι μια σοβαρή υπόθεση για να την εγκαταλείψουμε στα χέρια του ΠΑΣΟΚ", ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συζήτηση του σχεδίου "Καλλικράτης" στη Βουλή. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι η ΝΔ θα το καταψηφίζει επί της αρχής, ενώ αργότερα το μεσημέρι θα καταθέσει πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου. Για ανακρίβειες στην κριτική του κ. Σαμαρά, μίλησε ο υπουργός εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Παρέμβαση του πρωθυπουργού για το θέμα, ζήτησε ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης. 
 Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, η ΝΔ θα φέρει νέα πρόταση συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης, λαμβάνοντας υπ' όψιν τη δημοσιονομική κατάσταση και ακούγοντας τις τοπικές κοινωνίες.
Με φόντο τη χθεσινή σφοδρή ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση Πετσάλνικου - Ραγκούση, ο πρόεδρος της ΝΔ εστίασε την κριτική του στο χωροταξικό σκέλος, λέγοντας ότι οι συνενώσεις δεν γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια, αλλά πρόκειται για κοπτοραπτική με ολοφάνερες κομματικές σκοπιμότητες.


Απαντώντας ο κ. Ραγκούσης κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά για κραυγαλέες ανακρίβειες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι και ο κατήφορος έχει τα όριά του και ειδικά όταν κάποιος τον κατεβαίνει χωρίς φρένα.

Απαντώντας στις αναφορές Σαμαρά ότι δεν τηρήθηκε η αρχή της διατήρησης των ιστορικών Δήμων στην περίπτωση του Μιστρά και της Βεργίνας ο υπουργός εσωτερικών παρέπεμψε σε ομιλίες βουλευτών της ΝΔ που  ευχαρίστησαν το υπουργείο για τη διατήρηση των ιστορικών Δήμων ενώ στο ότι συνενώθηκε το Κερατσίνι με τη Νίκαια στην Αττική και η Νεάπολη με τους Αμπελόκηπους στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι αυτοί δήμοι δεν συνενώνονται και υπονόησε ότι ο κ. Σαμαράς δεν έχει διαβάσει το νομοσχέδιο.
Δήλωση Ν. Κακλαμάνη
Ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του σχεδίου Νόμου του υπουργείου Εσωτερικών « Νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης», έκανε την ακόλουθη δήλωση:
  
«Ο Καλλικράτης πριν ξεκινήσει το ταξίδι του, ξέμεινε μόνος, αφού ΚΕΔΚΕ, τοπικές κοινωνίες, κοινωνικοί φορείς( ιδέ πρακτικά της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής) και το σύνολο της αντιπολίτευσης (και όχι μόνο...) λένε όχι στο συγκεκριμένο σχέδιο.

Υπάρχει ακόμη χρόνος ο υπουργός κ. Γ. Ραγκούσης να υιοθετήσει τις ομόφωνες προτάσεις της ΚΕΔΚΕ και να βοηθήσει ώστε ο «Καλλικράτης» να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και κυρίως να είναι βιώσιμος και αποτελεσματικός.

Αν επιμείνει στην πλήρη άρνησή του να διαλεχθεί και κυρίως να ακούσει , τότε για το τι πρόκειται να συμβεί στις 2/1/2011 την αποκλειστική ευθύνη θα την έχει ο ίδιος, αλλά και προσωπικά ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Γ. Παπανδρέου, την άμεση παρέμβαση του οποίου ζητώ».

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
Κλειστό κρατούν από το πρωί της Πέμπτης, το λιμάνι της Κυλλήνης κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αλλαγή του ονόματος του δήμου. Κλειστή και η Κορίνθου-Πατρών στα Ζαχλωρίτικα από κατοίκους της περιοχής.

Στον Δήμο Ελληνικού κάτοικοι και φορείς έχουν προγραμματίσει να κλείσουν τη λεωφόρο Ποσειδώνος στο ύψος της πλαζ Αγίου Κοσμά, την ώρα που ο δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης συνεχίζει την απεργία πείνας, αντιδρώντας στη συνένωση του δήμου με την Αργυρούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου