Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Αντιδράσεις για τον "Καλλικράτη"

Συντονισμένα πυρά κατά της κυβέρνησης  στο έκτακτο συνέδριο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, για το σχέδιο "Καλλικράτης" το οποίο προβλέπει ριζικές αλλαγές στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με συγχώνευση δήμων σε 333 ή σε 343, κατάργηση των νομαρχιών, θεσμοθέτηση 13 αιρετών περιφερειαρχών, πενταετή θητεία των οργάνων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διενέργεια εκλογών, από το 2014, μαζί με τις ευρωεκλογές.

Για πολιτικό κόλπο ως προς την συνταγματικότητα, από την πλευρά της κυβέρνησης, σχετικά με τις αρμοδιότητες και τους πόρους του Σχεδίου "Καλλικράτης" έκανε λόγο ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης...


Στην ομιλία του από το βήμα του έκτακτου συνεδρίου, ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε ότι, υπάρχουν προβλήματα, ασάφειες και ελλείψεις στο νομοσχέδιο, καθώς όπως είπε, από τις 52 παρατηρήσεις που έκανε η ΚΕΔΚΕ, μόνον οι πέντε έγιναν αποδεκτές.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Αθηναίων κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών σε διάλογο προκειμένου, όπως είπε, να βρεθεί η χρυσή τομή και τόνισε ότι, αν μείνει το νομοσχέδιο ως έχει η κυβέρνηση μάλλον θα προχωρήσει μόνη της.

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Καλογερόπουλος άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για έλλειψη διαλόγου και πρόσθεσε ότι, χωρίς επιχειρησιακό πρόγραμμα εφαρμογής του Καλλικράτη και πόρους το Σχέδιο δεν προχωράει.

Σχετικά με τις συνενώσεις στην Αττική, ο κ. Καλογερόπουλος είπε ότι, υπάρχουν προβλήματα στα βόρεια του νομού και στα Μεσόγεια.

Την ανάγκη ύπαρξης σαφούς θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα κατοχυρώνει πλήρως τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των υπαλλήλων της, επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι, "οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση δε θα πληρώσουν το ... μάρμαρο του «Καλλικράτη».

"Η ΕΝΑΕ θα βρεθεί στο πλευρό των εργαζομένων και θα αγωνιστεί για να στηρίξει τα δίκαια αιτήματά τους, ζητώντας ξεκάθαρες εγγυήσεις από την Κυβέρνηση", όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Ένωση στην ανακοίνωσή της.

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Σε άμεση συνδιάσκεψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση προχωρά η ΝΔ. Για προσπάθεια ελέγχου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ η κυβέρνηση με το σχέδιο "Καλλικράτης" ανοίγει το δρόμο για χιλιάδες απολύσεις  και επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων για όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ.

Ο "Καλλικράτης", υποστηρίζει ο ΣΥΝ "δεν ισχυροποιεί την αυτοδιοίκηση, αφού δεν υπάρχει δέσμευση για τη μεταφορά των απαραίτητων οικονομικών πόρων, με συνέπεια η αυτοδιοίκηση ή θα μετατραπεί σε φορομπηχτικό μηχανισμό ή θα ιδιωτικοποιήσει τις λειτουργίες της".

Κριτική και από την ΠΟΕ - ΟΤΑ, καθώς το Σχέδιο προβλέπει άμεσα υποχρεωτικές μετατάξεις.

Το σχέδιο θα βρεθεί στο επίκεντρο του συνεδρίου της ΤΕΔΚΝΑ, που ξεκινά στις 10 το πρωί της Πέμπτης, στην Αθήνα, όπου χαιρετισμό θα απευθύνει ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου