Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Πρόωρη γήρανση Kάπνισμα, αλκοόλ, κακή διατροφή και καθιστική ζωή η συνταγή

Έρευνα που παρακολούθησε για 20 χρόνια χιλιάδες ενήλικες Βρετανούς δείχνει ότι όσοι επιδίδονται σε τέσσερις κακές συνήθειες -κάπνισμα, πολύ αλκοόλ, ανθυγιεινή διατροφή και καθιστική ζωή- αντιμετωπίζουν έως και τετραπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, περίπου σαν να ήταν 12 χρόνια πιο ηλικιωμένοι.
Στα 20 χρόνια που διήρκεσε η μελέτη πέθανε το 29% όσων επιδίδονταν και στις τέσσερις αυτές ανθυγιεινές συνήθειες, ενώ μεταξύ αυτών που απέφυγαν όλες αυτές τις κακές συνήθειες πέθανε μόνο το 8%, αναφέρουν οι Νορβηγοί ερευνητές στο Archives of Internal Medicine.
http://jaysprincess.com/GettingOlder01.gif
Οι κακές συνήθειες είναι: το κάπνισμα, η σωματική άσκηση για λιγότερο από δύο ώρες την εβδομάδα, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών λιγότερο από τρεις φορές την ημέρα, και η κατανάλωση περισσότερων από δύο αλκοολούχων ποτών την ημέρα για τους άνδρες και δύο για τις γυναίκες.
Η μεγαλύτερη επιβάρυνση προέρχεται από το κάπνισμα, έδειξε η ανάλυση των αποτελεσμάτων.
Το να επιδίδεται κανείς και στις τέσσερις αυτές ανθυγιεινές συμπεριφορές «είχε την ίδια επίδραση στον κίνδυνο θανάτου με το να είναι κανείς 12 χρόνια μεγαλύτερος» αναφέρει η Δρ Ελίζαμπεθ Κβάαβικ, επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Όσλο.

Όπως επισήμανε, αρκετές μελέτες στο παρελθόν έχουν εξετάσει την επίδραση του καπνίσματος, της κακής διατροφής και της καθιστικής ζωής ξεχωριστά, ενώ η νέα έρευνα εξέτασε τον συνδυασμό αυτών των παραγόντων.
Η μελέτη εξέτασε 4.886 ενήλικες Βρετανούς με μέση ηλικία τα 44 έτη. Οι συμμετέχοντας ρωτήθηκαν για τις συνήθειές τους μόνο μία φορά, γεγονός που θεωρητικά περιορίζει την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, ωστόσο σύμφωνα με την Δρ Κβάαβικ οι συνήθειες αυτές συνήθως δεν αλλάζουν στους ενήλικες.
Τα επόμενα 20 χρόνια, οι ερευνητές συνέλεγαν πιστοποιητικά θανάτου για τους συμμετέχοντες. Συγκριτικά με την πιο υγιή ομάδα (τα άτομα που απέφευγαν και τις τέσσερις συνήθειες), τα άτομα της πιο «ανθυγιεινής» ομάδας ήταν τρεις φορές πιθανότερο να πεθάνουν από καρδιαγγειακό νόσημα και τέσσερις φορές πιθανότερο να πεθάνουν από καρκίνο.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που προτείνει η μελέτη είναι εφικτές για το μέσο άνθρωπο: οι συστάσεις που προκύπτουν από τη μελέτη είναι λιγότερο αυστηρές από τις επίσημες οδηγίες της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία συνιστά 4 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα και δυόμισι ώρες άσκησης την εβδομάδα.
«Δεν χρειάζεται να φτάσει κανείς στα άκρα» για να ζήσει περισσότερο, σχολίασε η Δρ Κβάαβικ.
http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου