Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Αίγυπτος: Συνεργασία με τον Ελ Μπαραντέι;

Ο γενικός γραμματέας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μαχμούντ Χουσέιν δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με τον πιθανό προεδρικό υποψήφιο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι με στόχο την υλοποίηση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που επαγγέλλεται ο τελευταίος εάν εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα της Αιγύπτου.
Η εκτός νόμου Μουσουλμανική Αδελφότητα, η μεγαλύτερη πολιτική οργάνωση της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, τηρούσε μέχρι τώρα αποστάσεις ασφαλείας από τον Ελ Μπαραντέι, πρώην γενικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (IAEA), ο οποίος πραγματοποιεί εκστρατεία για την τροποποίηση του συντάγματος και της εκλογικής νομοθεσίας στη χώρα.
Σε δηλώσεις του στην ανεξάρτητη ημερησία εφημερίδα του Καΐρου al Shorouq, ο Χουσέιν τονίζει ότι η οργάνωσή του είναι διατεθειμένη να προσχωρήσει στην Εθνική Συμμαχία για την Αλλαγή του Ελ Μπαραντέι, εάν γίνει αποδεκτή...

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Αδελφότητα θα ήθελε να προσχωρήσει στη Συμμαχία ως οργάνωση και όχι σε ατομική βάση. Στην περίπτωση αυτή θα αποτελούσε μακράν το πολυμελέστερο κομμάτι της Συμμαχίας, την οποία ο Ελ Μπαραντέι έχει αποκαλέσει "μεγάλη σκηνή", με ανοιχτή την πόρτα σε όλους τους Αιγύπτιους.
Ο Ελ Μπαραντέι τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα της αιγυπτιακής πολιτικής όταν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος στις εκλογές του 2011, διευκρίνισε όμως ότι θα αποφάσιζε να διεκδικήσει την προεδρία μόνον αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να τροποποιήσει το σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο.
Σύμφωνα με τροπολογίες του συντάγματος που εγκρίθηκαν το 2007, ο Ελ Μπαραντέι θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα μόνον εάν ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος ενός νόμιμου κόμματος για ένα χρόνο πριν από τις εκλογές, ή εάν είχε την υποστήριξη 250 αιρετών αντιπροσώπων σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο.
Εφόσον όμως το κυβερνών Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NDP) διαθέτει αδιαμφισβήτητη πλειοψηφία σε όλα τα εκλεγμένα σώματα της Αιγύπτου, είναι απίθανο ο Ελ Μπαραντέι να εξασφαλίσει αυτή την υποστήριξη, εκτός εάν προηγουμένως εξασφαλίσει την εύνοια του κόμματος που ελέγχει ο επί 30ετίαν πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου