Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

ΥΠΕΚΑ: Πρόοδος του προγράμματος "Αθήνα-Αττική 2014"

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι μελέτες και τα έργα που θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση της ζωής των πολιτών που ζουν στο λεκανοπέδιο της Αττικής, μέσα από τις παρεμβάσεις και αναπλάσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα «Αθήνα-Αττική 2014» του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στο πρόγραμμα εντάσσονται, μεταξύ άλλων, πεζοδρομήσεις κεντρικών δρόμων, αναπλάσεις υποβαθμισμένων περιοχών, άνοιγμα του παραλιακού μετώπου και πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες της Αττικής. Με ταρατσόκηπους, ποδηλατόδρομους και μεγάλα μητροπολιτικά πάρκα, η Αθήνα αλλάζει και μετατρέπεται σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μητρόπολη, με μια νέα ταυτότητα και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Το πρόγραμμα αυτό έρχεται δέκα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, να επιταχύνει την προσπάθεια αναμόρφωσης της πρωτεύουσας που άρχισε τότε, αλλά δεν προχώρησε στα επόμενα χρόνια.

Αναθεώρηση Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας - Αττικής

Προβλέπεται ολοκλήρωση της πρότασης του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), έως το τέλος του 2010, με έμφαση στην εισαγωγή επιχειρησιακής διάστασης. Θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση. Ο προγραμματισμός θεσμοθέτησης του Ρυθμιστικού έχει στόχο την κατάθεσή του στη Βουλή το πρώτο εξάμηνο του 2011. Τίθενται νέες κατευθύνσεις -μεταξύ άλλων- για τα πιο κάτω θέματα που καθοδηγούν τις τρέχουσες πολιτικές του ΟΡΣΑ:

• Ανάσχεση εξάπλωσης της πόλης, αστική ανασυγκρότηση, έμφαση στη κεντρικότητα: Ιδιαίτερη επικέντρωση στα κέντρα πόλης Αθήνας και Πειραιά.

• Παραγωγικές δραστηριότητες: ενίσχυση και οργάνωση υποδοχέων παραγωγικών δραστηριοτήτων και πολεοδομική ένταξή τους.

• Περιβάλλον: Ισχυροποίηση προστασίας περιαστικού και αστικού πράσινου, προστασία και ανάδειξη ευαίσθητων οικολογικά οικοσυστημάτων - ρέματα, ακτές, υδροβιότοποι, βιοποικιλότητα, προστασία αγροτικής γης κ.λπ.

• Πολιτισμός: έμφαση στη διαχρονικότητα και τις σύγχρονες μορφές παραγωγής του, δημιουργία δικτύων τοπικής και διεθνούς εμβέλειας.

• Πολιτική μεταφορών: ενίσχυση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ιδιαίτερα μέσων σταθερής τροχιάς.

• Ελαιώνας: πολυ-λειτουργικότητα με αναβάθμιση των παραγωγικών δραστηριοτήτων, περιβαλλοντική αναβάθμιση και ανάδειξη της κεντρικότητας τμημάτων του.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου