Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Καμπανάκι εσωστρέφειας χτύπησε η κυβέρνηση...

Η εσωστρέφεια χτύπησε την πόρτα της κυβέρνησης, μόλις δύο μέρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής και τις σημαντικές απώλειες δυνάμεων
Σε μια προσπάθεια να αναλύσουν το μήνυμα των ψηφοφόρων, κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη επικεντρώνουν τον προβληματισμό τους στο Μνημόνιο.
Ζητούν...
επαναδιαπραγμάτευση ορισμένων όρων, όπως είναι ο χρόνος μείωσης του ελλείμματος, αλλά και αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων της κυβέρνησης.
Ιδίως για το Μνημόνιο, η συζήτηση αποκτά ενδιαφέρον λόγω του άτυπου μετώπου της αντιπολίτευσης υπέρ της αντιμνημονιακής ψήφου. Ωστόσο αυτή τη συζήτηση που αναπτύσσεται από κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η ίδια η κυβέρνηση τη χαρακτηρίζει εσωστρεφή και την αποδοκιμάζει.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες το βράδυ ότι «είναι αδικαιολόγητη η εσωστρέφεια μετά το θετικό αποτέλεσμα και μπροστά στα μεγάλα ζητήματα που έχει η χώρα». Εκτιμάται ότι η κυβέρνηση, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο, θέλει να αποτρέψει εν τη γενέσει της μια συζήτηση, που μπορεί να αναδείξει παραλείψεις και αδυναμίες και να προκαλέσει εκλογική ζημιά στο β' γύρο.
Βαθύτερη ύφεση
Στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης όρων του Μνημονίου, την πιο προχωρημένη δήλωση την έκανε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο και ιδίως τον όρο για το χρόνο μείωσης του ελλείμματος. Είπε επίσης (μιλώντας στον Real fm) ότι η μείωση πρέπει να γίνει με ηπιότερους όρους και σε μακρότερο χρόνο, γιατί η εμμονή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μείωση του ελλείμματος μέχρι το 2013, οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση.
«Οσο πιέζουμε σε επιπλέον εισπρακτικά μέτρα και είμαστε στο φαύλο κύκλο της ύφεσης τόσο λιγότερα έσοδα θα έχουμε» τόνισε.
Υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης όρων του Μνημονίου έχει ταχθεί από προχθές και η Λούκα Κατσέλη.
Ανάλογος προβληματισμός είναι βέβαιο ότι αναπτύσσεται και σε άλλα κυβερνητικά στελέχη, που -για την ώρα- αποφεύγουν να μιλήσουν δημόσια.
Υπάρχει όμως και ο αντίλογος, που προς ώρας εκφράζεται κυρίως από το οικονομικό επιτελείο και συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι λένε ότι πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα η εφαρμογή του Μνημονίου. Θεωρούν ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο δεν θα χαθεί χρόνος, η Ελλάδα θα απομακρυνθεί από την κρίση, θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της και θα μπορέσει μετά να επαναδιαπραγματευτεί πιο αποτελεσματικά. «Ακούγεται καλή η επαναδιαπραγμάτευση, αλλά πώς θα τη ζητήσεις αν δεν δείξεις ότι προχωράς αποτελεσματικά» μας έλεγε χθες συνεργάτης του κ. Παπανδρέου.
Το κυβερνητικό μήνυμα περί εσωστρέφειας αφορά και τη συζήτηση περί λαθών και παραλείψεων στο σχεδιασμό για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Συζήτηση που έχει ως επίκεντρο τον τρόπο λήψης των αποφάσεων της κυβέρνησης και την ομάδα συντονισμού.
Η χαρακτηριστικότερη δήλωση έγινε χθες από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, που επέρριψε ευθύνες στο κυβερνητικό επιτελείο. Είπε (στο «Κανάλι 1») ότι «υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς του κυβερνητικού επιτελείου. Τα κόμματα έχουν συρρικνωθεί και δεν λειτουργούν δημοκρατικά εδώ και χρόνια».
Την ίδια στιγμή, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, άλλοι βουλευτές αλλά και υπουργοί υποστηρίζουν ότι αντί της ομάδας συντονισμού θα πρέπει να συσταθεί κυβερνητική επιτροπή, που θα χειρίζεται όλα τα θέματα.
Κυβερνητικοί παράγοντες πάντως απαντούσαν ότι ο πρωθυπουργός εμπιστεύεται την ομάδα συντονισμού και σχεδιασμού και δεν προτίθεται να την αντικαταστήσει. *
! «Το ένα μετά το άλλο, τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποχρεώνονται να παραδεχτούν ότι χρειάζεται "επαναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου"», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Π. Παναγιωτόπουλος με αφορμή τη δήλωση Καστανίδη.
Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου