Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Άρθρο 99: Ένα βήμα πριν από την πτώχευση


Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις, καθώς η δραματική συρρίκνωση της ελληνικής Οικονομίας, σε συνδυασμό με την στάση πληρωμών που έχει κηρύξει στην ουσία το Δημόσιο, τις οδηγούν σε «λουκέτο».

Οι αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα αποτελούν καθημερινή είδηση, για μεγάλα ονόματα του εμπορίου, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα οικονομικά προβλήματα και αντιμετωπίζουν πλέον το φάσμα της πτώχευσης.

Ο πρόεδρος ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας στον «Αδέσμευτο», κάνει λόγο για δραματική κατάσταση στην αγορά, σημειώνοντας ότι το Δημόσιο οφείλει περισσότερα από 12 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις.

«Το κράτος έχει κηρύξει στάση πληρωμών», σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, αποτυπώνοντας ανάγλυφα την κατάσταση.

Τα επίσημα στοιχεία των ακάλυπτων επιταγών δείχνουν την ίδια δραματική εικόνα.

Η αξία των ακάλυπτων επιταγών το 8μηνο του έτους να διαμορφώνεται 1,155 δισ. ευρώ, στις συνολικά 124.511 που εκδόθηκαν, ενώ οι αξία των 90.020 απλήρωτων συναλλαγματικών ήταν 147,8 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τα συνολικά «φέσια» σε 1,302 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της εταιρείας «Τειρεσίας», σε σχέση με πέρσι υπήρξε μείωση, καθώς στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2009 η αξία ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών ήταν σχεδόν διπλάσια ξεπερνώντας τα 2,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον «Τειρεσία», αυτή η πτώση αποδίδεται κυρίως στην έλλειψη εμπιστοσύνης που κάνει τους επιχειρηματίες ιδιαίτερα επιφυλακτικούς στη λήψη επιταγών και συναλλαγματικών.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι παρά τις πρόσφατες ρυθμίσεις για περιορισμό του χρόνου τήρησης των δυσμενών στοιχείων στις μαύρες λίστες οι εγγραφές στη λίστα του «Τειρεσία» έχει αυξηθεί με τις εγγραφές φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων να έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

Η ασφυξία οδηγεί τις επιχειρήσεις στο άρθρο 99. «Βροχή» πέφτουν το τελευταίο διάστημα οι ανακοινώσεις των εταιρειών που ζητούν προστασία από τον πτωχευτικό κώδικα. Μεγάλες εταιρείες, εισηγμένες ή μη, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Η έλλειψη ρευστότητας, η αδυναμία άντλησης κεφαλαίων από τις τράπεζες και το γεγονός ότι οι υποχρεώσεις τρέχουν έχουν φέρει στο χείλος του γκρεμού δεκάδες εταιρείες. Τα «κανόνια» στην αγορά αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Ούτε η πορεία της ελληνικής Οικονομίας κινείται προς την επιθυμητή κατεύθυνση ούτε η αγορά σταθεροποιείται όπου η κατάσταση είναι δραματική και σε μία συνθήκη διαρκούς επιδείνωσης γι’ αυτό και οι νέοι δείκτες ασφυξίας στην Οικονομία και στην αγορά επιβάλλουν «ταχύτερες ενέργειες». Αυτό σημείωσε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης.

Ο κ. Κορκίδης εκτιμά ότι η έκρηξη της ανεργίας στο 11,8%, η άνοδος του πληθωρισμού στο 5,6% και η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών κατά 15% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο -με το συνολικό ύψος των ακάλυπτων επιταγών και των συναλλαγματικών να φτάνει το 1,3 δισ. ευρώ το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου- μας οδηγούν σε δύο λυπηρές διαπιστώσεις: ούτε η πορεία της ελληνικής οικονομίας κινείται προς την επιθυμητή κατεύθυνση ούτε, βέβαια, η αγορά σταθεροποιείται, όπου η κατάσταση είναι δραματική και σε μία συνθήκη διαρκούς επιδείνωσης. Η απαισιοδοξία ενισχύεται και από την εκτίμηση ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, η «μαύρη τρύπα» των ακάλυπτων επιταγών και των συναλλαγματικών θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τα αποτελέσματα της σκληρής λιτότητας και της αντιαναπτυξιακής πολιτικής της ΤρόικαςΔΝΤ για την ελληνική Οικονομία, όπου, εμμέσως πλην σαφώς, η ευθύνη για την υστέρηση των φορολογικών εσόδων επιρρίπτεται στη νοοτροπία φοροδιαφυγής των Ελλήνων και προαναγγέλλονται νέα μέτρα, παρά την προτροπή του πρωθυπουργού να αποφεύγουμε τη «μετρολογία». επιβεβαιώνονται, στην ουσία, όπως σημείωσε, από τη διόλου κολακευτική έκθεση του

Από την άλλη πλευρά, η έκθεση καταδεικνύει για άλλη μία φορά την ελλιπή γνώση της Τρόικας για τα δεδομένα και τις πραγματικότητες της ελληνικής περίπτωσης, ένα έλλειμμα το οποίο, δυστυχώς, οδηγεί σε προβληματικές πολιτικές επιλογές.

Οι προβλέψεις για την ανεργία μέσα στην επόμενη διετία αναφέρονται σε ένα ποσοστό κοντά στο 15%, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να ξεπεράσει το 6%, μειώνοντας το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων πάνω από 4%.

«Είναι γεγονός ότι η κατάσταση στην ελληνική αγορά επιδεινώνεται συνεχώς. Η κυβέρνηση, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου, επιμένει σε μια πολιτική που επιβαρύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα και απέχει από αναπτυξιακές πρωτοβουλίες», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος και συνεχίζει: «Οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, απογοήτευσαν τον επιχειρηματικό κόσμο που περίμενε πολλά περισσότερα. Επιμένοντας σε ελάχιστα και αποσπασματικά μέτρα -που σε καμία περίπτωση δεν θα ανατρέψουν την πτωτική πορεία της αγοράς- η κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται, πρώτον, τη σοβαρότητα της κατάστασης και, δεύτερον, το γεγονός ότι εάν δεν επενδύσει σήμερα σε ένα συγκροτημένο αναπτυξιακό πρόγραμμα, τότε ακόμα και το 2013 -οπότε λήγει το τριετές οικονομικό πρόγραμμα- θα είναι αμφίβολη η έξοδός μας από το τούνελ.

Σήμερα, τόσο το εμπόριο όσο και η μεταποίηση και η βιομηχανία αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσχέρειες. Η έλλειψη αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών εργαλείων, η εξοντωτική φορολογία, οι αυξήσεις το ΦΠΑ και η απουσία ρευστότητας πιέζουν ασφυκτικά την αγορά.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί ότι το κράτος έχει στην ουσία κηρύξει στάση πληρωμών με τις οφειλές του προς τις επιχειρήσεις να υπερβαίνουν τα 12 δισ. ευρώ. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στην Οικονομία να κινηθεί με ταχείς ρυθμούς, επίσης, έχουν καθυστερήσει. Ήδη το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει ένα «κύμα φυγής» μεγάλων ξένων επιχειρήσεων από την Ελλάδα. Δυστυχώς, εάν η κατάσταση συνεχιστεί, θα δούμε και πολλές ελληνικές επιχειρήσεις να εγκαταλείπουν τη χώρα, αναζητώντας ένα ευνοϊκότερο -φορολογικό και επιχειρηματικό- περιβάλλον.

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε η περίφημη πρωτοβουλία «fast track». Άποψη μας είναι ότι θα πρέπει να επεκταθεί και για τις μικρότερες επενδύσεις, δηλαδή ένα «fast track 2», ώστε να στηριχθούν οι τοπικές οικονομίες και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Για μια βιώσιμη ανάπτυξη, όμως, απαιτείται κυρίως, ένα στρατηγικό πλαίσιο, που θα καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία, την πολυνομία και την αδιαφάνεια, θα μειώσει τη φορολογία -γιατί κανένας αναπτυξιακός νόμος και καμία διαδικασία fast track δεν μπορεί να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις, όταν οι νέες επιχειρήσεις θα καλούνται να πληρώνουν 4 φορές υψηλότερους φόρους, σε σύγκριση με τις γειτονικές μας χώρες- θα εφαρμόσει ένα ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας για την αγορά, θα αντιταχθεί σθεναρά στις συντεχνίες και τα κρατικοδίαιτα συμφέροντα και θα επενδύσει σε τομείς αιχμής. Η μόνη λύση για την αποφυγή μιας παρατεταμένης κρίσης στην Ελλάδα και για την αύξηση των εισοδημάτων σε βιώσιμη βάση έγκειται στην άμεση ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και σε μια νέα αναπτυξιακή προοπτική».

Η χρονιά του άρθρου 99

Σε χρονιά του «άρθρου 99» εξελίσσεται το 2010, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις επιλέγουν τη λύση της υπαγωγής στο άρθρο 99 προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα τεράστια οικονομικά προβλήματα.

Τι είναι το «άρθρο 99″;

Με τις τροποποιήσεις που έγιναν στο νέο Πτωχευτικό Κώδικα εισήχθη μια διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας δύναται ένα νομικό πρόσωπο, μια εταιρεία που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, να έλθει σε συνεννόηση μαζί τους και να υποβάλλει μια πρόταση για τη ρύθμιση των οφειλών της, χωρίς να κινδυνεύει με κατάσχεση των περιουσιακών της στοιχείων. Δίνεται δηλαδή στην εταιρεία που βρίσκεται σε κίνδυνο πτώχευσης ένα χρονικό περιθώριο, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν μπορούν να γίνουν κατασχέσεις, προκειμένου να τακτοποιηθούν οι οικονομικές της εκκρεμότητες.

Πώς μια εταιρεία αιτείται την υπαγωγή της;

Για να υπαχθεί φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα πρέπει να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές τουλάχιστον 500.000 ευρώ, ενώ η επιχείρηση θα πρέπει να απασχολεί προσωπικό πάνω από 20 άτομα. Κατατίθεται, λοιπόν, μια αίτηση στο αρμόδιο δικαστήριο όπου παρατίθενται οι οφειλές προς τους πιστωτές. Προϋπόθεση είναι να έχει ληφθεί η συναίνεση της πλειονότητας των πιστωτών, καταρχήν του 51% αυτών, και ταυτόχρονα να παρουσιαστεί ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Είναι προς το συμφέρον των πιστωτών να συναινέσουν σε μια τέτοια διαδικασία;

Ναι, εφόσον η ρύθμιση είναι πολύ κοντά στις απαιτήσεις τους, διασφαλίζουν ότι θα εισπράξουν ένα μεγάλο μέρος των οφειλομένων. Είναι επίσης προς το συμφέρον της επιχείρησης και των εργαζομένων καθώς διασφαλίζονται θέσεις εργασίας. Συνήθως όπου υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας το δικαστήριο δίνει την ευκαιρία της συνδιαλλαγής.

Πόσος χρόνος απαιτείται συνήθως;

Η διαδικασία αυτή είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί σε διάστημα κάτω των 15 μηνών.

Υπάρχουν περιορισμοί στη λειτουργία μιας εταιρείας από την υπαγωγή σε καθεστώς συνδιαλλαγής;

Από τη στιγμή που μια εταιρεία συμφωνήσει ότι θα πληρώσει όλες τις δόσεις, οφείλει πρώτον να βαδίσει σύμφωνα με το πλάνο εξυγίανσης. Δεύτερον, δεν μπορεί να πληρώσει χρέη που έχουν δημιουργηθεί μεταγενέστερα ολοσχερώς. Εάν δηλαδή εμφανιστεί ένα χρέος μετά την επικύρωση του συμβιβασμού, δεν μπορεί να το εξοφλήσει στο 100% από τη στιγμή που έχει συμφωνήσει με άλλους πιστωτές στο 60% ή στο 70%.

Πότε «βγαίνει» μια εταιρεία από το άρθρο 99;

Οταν αποπληρώσει τα χρέη της, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει υποχρεώσεις προς τους πιστωτές της ή αντίστοιχα όταν δεν πληρώσει κάποια από τις δόσεις, οπότε τίθεται εκτός καθεστώτος προστασίας.

Παναγής Καρέλλας, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών: «Ανασφάλεια και απογοήτευση»

«Η οικονομική πολιτική, που ακολουθείται από την κυβέρνηση δεν βοηθά την επιβίωση των επιχειρήσεων. Τη δεδομένη στιγμή υπάρχει ένα ασαφές περιβάλλον και μεγάλη ανασφάλεια στον επιχειρηματικό κόσμο.

Ωστόσο, περιμένουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσει ο χρηματοπιστωτικός τομέας αφού υπάρχει πίεση να ανοίξει η ρευστότητα προς τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ γίνεται και μία προσπάθεια για την πάταξη του παραεμπορίου. Εάν διορθωθεί και το φορολογικό για τις επιχειρήσεις και λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα προγράμματα ΤΕΜΠΜΕ, τότε θα υπάρξει ελπίδα…

Πάντως, μέχρι στιγμής με βάση την υπάρχουσα κατάσταση, τα δεδομένα είναι απογοητευτικά.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών σε καταστήματα ειδών ένδυσης, υπόδησης, αξεσουάρ και ηλεκτρικών ειδών, τόσο στο κέντρο όσο και σε άλλες περιοχές της Αθήνας κατά τη χρονική περίοδο Ιουνίου – Αυγούστου 2010, το 91,1% των ερωτηθέντων δήλωσε μείωση τζίρου και μόνο το 1,3% ανέφερε αύξηση του τζίρου.

Παράλληλα, το 22,78% των ερωτηθέντων ανέφερε πτώση της αγοραστικής κίνησης κατά 30%, το 26,58% κατά 20% και το 17,72% κατά 10%. Όσον αφορά την αγοραστική κίνηση κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων του 2010 σε σχέση με πέρσι το 83,5% ανέφερε μείωση, το 12,7% ότι παρέμεινε σταθερή και το 3,8% ότι αυξήθηκε.

Επίσης, οι επιχειρηματίες, που συμμετείχαν στην έρευνα ρωτήθηκαν εάν η ακολουθούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική βοηθά στην επιβίωση των επιχειρήσεών τους. Το 89,74% απάντησε όχι, ενώ μόλις το 10,26% απάντησε ναι. Την ίδια στιγμή, το 77,78% των ερωτηθέντων εξέφρασε την άποψη ότι το ΤΕΜΠΜΕ δεν εξυπηρετεί στην πράξη τις ανάγκες ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεών τους. Τέλος, ένα ποσοστό περίπου 72% ανέφερε ότι η μείωση του τζίρου ενδεχομένως να οδηγήσει σε μείωση του προσωπικού στην επιχείρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας είναι η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου. Πρόκειται για ένα θέμα, που βρίσκεται στις προτεραιότητές μας έτσι ώστε να αναζωογονηθεί η αγορά».

Γιώργος Ζησιμάτος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά: «Η κρίση ήρθε για να μείνει»

«Δυστυχώς, κάθε μέρα που περνάει είναι και χειρότερα για τις επιχειρήσεις. Προσπαθούμε να μεταφέρουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας αλλά δεν είναι εφικτό με τις υφιστάμενες συνθήκες. Στις 22 Σεπτεμβρίου διοργανώνουμε μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της αγοράς. Σκοπός μας είναι να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα για την άθλια κατάσταση του εμπορικού κόσμου.

Είναι γεγονός ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν βοηθά ούτε τις μικρές ούτε τις μεσαίες αλλά ούτε και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Τη δεδομένη στιγμή μιλάμε για ισοπέδωση της αγοράς και δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε τι θα γίνει στο μέλλον.

Η οικονομική κρίση ήρθε για να μείνει… Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, μετά από τη δυσμενή αυτή κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί, απαιτούνται τουλάχιστον δύο χρόνια για να ανακάμψει η Οικονομία. Το 2011 και το 2012 προδιαγράφονται εξαιρετικά δύσκολες χρονιές. Θα συνεχίζουν να κλείνουν επιχειρήσεις και η ανεργία θα αυξάνεται.

Πιθανόν και το 2013 το σκηνικό να παραμείνει αναλλοίωτο.

Οι έμποροι έχουν χάσει την ψυχραιμία τους και καταφεύγουν σε λύσεις ανάγκης, όπως είναι οι προσφορές προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες. Όμως και πάλι η αγοραστική κίνηση είναι εξαιρετικά μειωμένη. Οι έμποροι έχουν ήδη προμηθευτεί τα προϊόντα της νέας σεζόν και διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ελάχιστο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές. Πλέον, αυτοί που κάνουν αγορές είναι όλο και λιγότεροι με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε μία κατάσταση μη αναστρέψιμη».

Πηγή: Τάσος Φραγκούλης - Μαρία Γκουρτσιλίδου, Αδέσμευτος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου