Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Ελληνικά Εγκαίνια στη Νέα Υόρκη

Το "σημαντικό ρόλο" που διαδραματίζει το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάση για την ανάδειξη και την προβολή των στοιχείων που συνθέτουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, εξήρε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, τελώντας την Τετάρτη το πρωί (ώρα Ελλάδας) τα εγκαίνια της έκθεσης "Ήρωες: Θνητοί και μύθοι στην Αρχαία Ελλάδα".
    Ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε στις "σημερινές πραγματικότητες" που χαρακτηρίζονται από πάμπολλα προβλήματα και προκλήσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη αναζήτησης γνώσης και αξιών που πηγάζουν μέσα από την ιστορία μας, το μύθο μας και τους ήρωες μας.
    Μιλώντας ειδικότερα για το περιεχόμενο "ακόμη μιας θαυμάσιας έκθεσης" που παρουσιάζεται στο πολιτιστικό κέντρο του Ιδρύματος Ωνάση στο Μανχάταν, ο κ. Γερουλάνος έθεσε τα ερωτήματα: Ποιοι είναι οι σημερινοί ήρωες; Ποιες αξίες αντιπροσωπεύουν; Πώς μοιάζουν και σε ποιες αξίες πιστεύουν;
    Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού τόνισε την ανάγκη, μέσα από την παγκοσμιοποίηση και την οικονομική κρίση, "να ανατρέξουμε" στις πολιτιστικές μας ρίζες, στον αρχαίο πολιτισμό μας, στους ήρωές μας για να βρούμε τις αξίες μας, στηριγμένοι στη γνώση, το διάλογο και τον ανθρωπισμό.
    Στην τελετή των εγκαινίων μίλησε, επίσης, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε την "αξιόλογη αποστολή" του Ιδρύματος Ωνάση, δίνοντας παράλληλα το μέγεθος και τη διαχρονική συμβολή των ηρώων της αρχαίας Ελλάδας. Ο κ. Αβραμόπουλος υπενθύμισε το σλόγκαν "Ζήσε το μύθο σου στην Ελλάδα", όταν ήταν υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, επισημαίνοντας την ανάγκη να κρατηθούμε από τους ήρωες που έμειναν αλώβητοι μέσα στον χρόνο και μας δείχνουν τρόπους και διεξόδους.
    Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου και ο εκτελεστικός διευθυντής του στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Λουκάς Τσίλας, ενώ για το πώς ξεκίνησε η έκθεση αναφέρθηκε ο Γκάρι Βίκαν, διευθυντής του Μουσείου Γουόλτερς στη Βαλτιμόρη, όπου πρωτοπαρουσιάστηκε η έκθεση.
    Ανάμεσα στους παριστάμενους ήταν, επίσης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, οι βουλευτές Μάγια Τσόκλη (ΠΑΣΟΚ) και Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου (Επικρατείας ΝΔ), ο πρώην γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης, ο επίτιμος πρόεδρος του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Τζον Μπραδήμας, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, διευθυντές και στελέχη αμερικανικών και ελληνικών μουσείων, πινακοθηκών και πολιτιστικών οργανισμών, αξιωματούχοι της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, καθώς επίσης ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Βασίλης Κασκαρέλης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στον ΟΗΕ, Αναστάσης Μητσιάλης και οι γενικές πρόξενοι Ελλάδας και Κύπρου, Άγη Μπαλτά και Κούλα Σοφιανού αντίστοιχα.
    Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από εκατό έργα τέχνης, αναδεικνύοντας τον τρόπο µε τον οποίο οι αρχαίοι Έλληνες αντιλαμβάνονταν την έννοια των ηρώων και πώς οι ήρωες λειτούργησαν ως πρότυπα. Για παράδειγμα, εξετάζεται το ερώτημα από πού ξεκίνησαν οι πρώτοι ήρωες και πώς αναπτύχθηκε η ιδέα του ήρωα στην Αρχαία Ελλάδα και κατ' επέκταση στην καθημερινή ζωή μέχρι τις μέρες μας, εξετάζοντας παράλληλα την ανθρώπινη διάσταση των αρχαίων ηρώων, αλλά και των σύγχρονων ινδαλμάτων.
    Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη, υπό τον τίτλο "Ήρωες στο μύθο", τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατούν τέσσερις μεγάλες μορφές του μύθου: ο Ηρακλής, ο Αχιλλέας, ο Οδυσσέας και η Ελένη. Η πολυτάραχη ζωή τους μπορεί να ακολούθησε διαφορετικά μονοπάτια, αλλά το κοινό τους σημείο είναι ότι απαθανατίστηκαν. Στη δεύτερη, µε θέμα: "Ήρωες στη λατρεία" φωτίζονται οι διαφορετικές πτυχές τους: από προστάτες και θεράποντες ως επικίνδυνοι και στοιχειωμένοι εκδικητές που δέχονταν θυσίες. Και η τρίτη ενότητα έχει ως θέμα "Ήρωες ως πρότυπα", εστιάζοντας στο πώς ηγέτες θέλησαν να μιμηθούν μυθικούς ήρωες.
    Μεταξύ των εκθεμάτων, περιλαμβάνονται: Ο μελανόμορφος αμφορέας που απεικονίζει τον Αχιλλέα και τον Αίαντα να παίζουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι έξω από τα τείχη της Τροίας (τέλη 6ου αι. π.Χ.). Αμφορέας µε παράσταση της απόδρασης του Οδυσσέα από τη σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφηµου (510 π.Χ.). Κορινθιακό χάλκινο κράνος (700-500 π.Χ.). Μαρμάρινο ανάγλυφο µε σκηνές από τον Τρωικό πόλεμο (1ος αι. µ.Χ.). Κεφαλή του Ηρακλή ως νέου χωρίς γενειάδα (1ος2ος αι. µ.Χ.). Μαρμάρινη κεφαλή του Πολύφηµου (1ος2ος αι. µ.Χ.). Χρυσό περιδέραιο µε την προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (218-235 µ.Χ.) και πολλά άλλα.
    Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου