Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Αλλιανοί

Δεν υπάρχει τίποτε πιο λυπηρό από ένα όνειρο που χάνεται… από ανθρώπους που δεν έχουν στόχους, από επαναστάτες του καναπέ - μίζερους και βολεμένους ανθρωπάκους που έπαψαν να ελπίζουν εδώ και καιρό. Άνθρωποι που είναι μόνο λόγια κι από πράξεις τίποτα.
Στην παρακάτω φωτογραφία, η «ανύπαρκτη» πόλη των Αλλιανών, σύμφωνα με τον υπουργό πολιτισμού της Τουρκίας κ. Έρογλου.

Λίγα λόγια για την ιστορία της πόλης..
Οι Αλλιανοί ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο θεραπευτικό κέντρο της περιοχής της Περγάμου και περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα και καλύτερα διατηρημένα λουτρά της ρωμαϊκής περιόδου αλλά χρονολογείται από την ύστερη ελληνιστική εποχή. Ήρθαν στο φως το 1988.
Ανασκαφές έχουν πραγματοποιηθεί μόνο στο 20% του χώρου και τα ευρήματα βρίσκονται στο μουσείο της Περγάμου. Σίγουρα το υπόλοιπο 80% κρύβει αξιόλογα ευρήματα, τα οποία εάν έρθουν στο φως θα αποτελέσουν σημαντική πηγή πληροφοριών για την ζωή στους αρχαίους Αλλιανούς, δηλώνει ο αρχαιολόγος Ahmet Yaras, ο οποίος επί εννέα χρόνια πραγματοποιούσε ανασκαφές στους Αλλιανούς.
Οι Αλλιανοί αποτελούσαν σημαντικό κέντρο λατρείας του Ασκληπιού και τα ευρήματα περιλαμβάνουν την μεγαλύτερη ενιαία συλλογή αρχαίων ιατρικών εργαλείων που έχει εντοπιστεί ποτέ. Έχουν βρεθεί πάνω από 11.000 νομίσματα. Η ανάπλαση της θερμής πηγής, η οποία αποτελούσε και το κέντρο της λατρείας, κόστισε 7εκ. δολάρια. Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει δημόσια κτίρια με προφανή ιατρική χρήση, νυμφαία, ψηφιδωτά εκπληκτικής τέχνης, αλλά και σημαντικά κινητά αρχαιολογικά ευρήματα, αγάλματα νυμφών και του Ασκληπιού, βυζαντινά μνημεία όπως βασιλικές και νεκροπόλεις.
Παρακάτω βίντεο στα γαλλικά, αξίζει να ρίξετε μια ματιά για να δείτε τί θα χαθεί κάτω από τόνους νερού, εάν δεν κινητοποιηθούμε άμεσα.

Η διάσωση του αρχαιολογικού χώρου αποτελεί μια πολιτιστική δράση, στην οποία από κοινού Έλληνες και Τούρκοι πολίτες κι αρχαιολόγοι εδώ κι αρκετό καιρό δίνουν την μάχη τους. Εμείς στηρίζοντας το έργο όλων αυτών αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε μια ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 30 Οκτώβρη, 11 το πρωί, για να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας τόσο προς την ελληνική όσο και προς την τουρκική κυβέρνηση, οι οποίες δεν δείχνουν τον απαραίτητο σεβασμό στο εν λόγω μνημείο.
Η πόλη των Αλλιανών ιδρύθηκε το 2ο αι. π.Χ. και περίπου 2.200 χρόνια αργότερα κινδυνεύει να χαθεί από τον χάρτη μια για πάντα εάν δεν αντιδράσουμε. Τα μέλη του ιστολογίου, και φίλοι του χώρου, θα προχωρήσουμε σε σύσταση συλλόγου αρχαιοφίλων και θα προσπαθήσουμε ν'αναδείξουμε την παραμέληση των αρχαιολογικών χώρων και γενικά θα ασχοληθούμε με θέματα πολιτιστικά, όπως η δωρεά χρημάτων σε βιβλιοθήκες για αγορά βιβλίων κ.ο.κ. . Θεωρήσαμε πως η πρώτη δράση μας πρέπει ν'αφορά τον αρχαιολογικό χώρο των Αλλιανών επειδή από τις 15 Νοεμβρίου και μετά θα έχει χαθεί....

Είναι επιτακτική η ανάγκη, και χρέος όλων μας, να κινητοποιηθούμε για την διάσωση του αρχαιολογικού χώρου. Αίτημά μας να ολοκληρωθούν οι ανασκαφές και να προστατευθεί η πόλη με κάποιο τείχος, έτσι ώστε να μην κατακλυσθεί από τα ορμητικά νερά, τα οποία θα την αφανίσουν.
"Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Άμα δε σωθεί εγώ θα φταίω". Νίκος Καζαντζάκης
Αγριμιώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου