Ένα «εφιαλτικό» σενάριο «σκιάζει» εσχάτως τα επιτελεία της Ιπποκράτους και της Ρηγίλλης, καθώς αφορά τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική. H ανησυχία μάλιστα των δύο κομμάτων ταυτίζεται παραδόξως στο ίδιο «απευκταίο ενδεχόμενο». Στην πιθανότητα να μην περάσει ο εκλεκτός της Ν.Δ. κ. Βασίλης Κικίλιας στον δεύτερο γύρο και στη θέση του να βρεθεί -κόντρα στον πράσινο κ. Γιάννη Σγουρό- ο αντάρτης του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Δημαράς.
Σε μια τέτοια περίπτωση είναι προφανές ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα μόνον στη Ν.Δ., αλλά και στο ΠΑΣΟΚ. Και τούτο, διότι στον δεύτερο γύρο θα είναι πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο να χάσει το κυβερνών κόμμα την Αττική.
Το σενάριο αυτό, που δεν θέλουν καν να το σκέφτονται τα δύο μεγάλα κόμματα, φαίνεται να είναι η αιτία της πλήρους αναπροσαρμογής της προεκλογικής στρατηγικής που ακολουθούσε μέχρι σήμερα το ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να ηχεί ανορθόδοξο, αλλά η έντονη πολιτικοποίηση των επικείμενων εκλογών που επιχειρεί πλέον ο πρωθυπουργός δεν αποσκοπεί μόνον στη συσπείρωση των οπαδών του ΠΑΣΟΚ. Οπως ομολογούν ακόμη και στενοί του συνεργάτες, έχει και τον παράλληλο στόχο της «διέγερσης» των… αντιπασοκικών ανακλαστικών στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. με την έννοια της στήριξης του «δικού» τους υποψηφίου και όχι άλλων αντικυβερνητικών «λύσεων».
Η ανησυχία αυτή του κ. Παπανδρέου δεν είναι τυχαία. Εδράζεται στα αποτελέσματα των μέχρι τώρα δημοσκοπήσεων, που θέλουν μεν τον κ. Σγουρό να προηγείται, αλλά να τον ακολουθούν -με μικρή απόσταση 4-6 μονάδων- οι κ. Κικίλιας και Δημαράς. Καθώς μάλιστα την περιφέρεια διεκδικούν και 5 ακόμη «αντιμνημονιακοί» υποψήφιοι (Θαν. Παφίλης-ΚΚΕ, Αλ. Μητρόπουλος-Συναπισμός, Αλ. Αλαβάνος-τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, Γρ. Ψαριανός-Δημοκρατική Αριστερά, Κώστας Διάκος-Οικολόγοι), στο ΠΑΣΟΚ τρέμουν στην ιδέα μήπως η Ν.Δ. δεν περάσει στον δεύτερο γύρο. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί ενιαίο αντικυβερνητικό μέτωπο έναντι του κ. Σγουρού.
Τι αντίκτυπο θα είχε τυχόν ήττα του κ. Σγουρού στον δεύτερο γύρο δεν χρειάζεται να αναλυθεί. Είναι βέβαιο ότι τα διεθνή μέσα θα αναμετέδιδαν ότι τα μέτρα του ΔΝΤ καταδικάσθηκαν στην περιφέρεια που διαμένει ο μισός πληθυσμός της χώρας.
Βάσει της λογικής, ωστόσο, ένα τέτοιο σενάριο δεν φαίνεται πιθανό. Στη Pηγίλλης αλλά και στην Ιπποκράτους επικαλούνται τα αποτελέσματα των τελευταίων εθνικών εκλογών και υπενθυμίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ είχε συγκεντρώσει στην Περιφέρεια Αττικής το 40,36% των ψήφων, με τη Ν.Δ. να ακολουθεί με 27,98% και τα υπόλοιπα κόμματα σε τεράστια απόσταση. Συγκεκριμένα το ΚΚΕ είχε λάβει 10,22%, ο ΛΑΟΣ 7,53%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6,82% και οι Οικολόγοι 3,99%.
Οπως υποστηρίζουν οι επιτελείς των δύο μεγάλων κομμάτων, ακόμη και 10% απώλειες να υποστεί το ΠΑΣΟΚ, είναι εκλογικά πολύ δύσκολο αυτές να μεταφερθούν μαζικά σε έναν τρίτο υποψήφιο (π.χ. στον κ. Δημαρά). Πόσο μάλλον που αυτός πρέπει να αποσπάσει και επιπλέον 8%-10% από την εκλογική δύναμη της Ν.Δ. για να απειλήσει τον δικό της υποψήφιο. Σε όσους δε επικαλούνται ως αστάθμητο παράγοντα το ενδεχόμενο μιας απροσδόκητα μεγάλης αποχής, πηγές τόσο της Ρηγίλλης όσο και της Ιπποκράτους θυμούνται προφανώς με… ανακούφιση ότι πολύ μεγάλη αποχή είχε σημειωθεί και στις εκλογές του 2009…
πηγή kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου